2 entry daha
  • dünya tarihindeki en ilginç karşılaşmalardan biri: bir yanda sovyetlerin dağılma döneminde yıldızı gittikçe parlayan satrancın superstarı kasparov, diğer yanda ibm'in yavrusu, ilimin bilimin göz bebeği deep blue.

    kasparov dünyanın daha önce şahit olmadığı derecede 'insani' bir satranç oyuncusudur. ezeli rakibi karpov gibi amerikan filmlerindeki sovyet kötü adamları andıran, burnundan kıl aldırmayan, duygularını asla belli etmeyen oyuncuların yanında kasparov basın için adeta eşi bulunmaz bir nimettir. kendini beğenmişliği, yüksek egosu, duygularının yüzünden an be an okunması ve verdiği demeçlerle her daim merak uyandıran gerçek bir yıldızdır. bu karşılaşmanın hem kasparov markası hem de ibm için pr'ı yüksek, bulunmaz bir hint kumaşı olduğu ortadadır.

    ilk oyunu kasparov çok kolay kazanır, kendine güveni iyice zirve yapmıştır, it iz kompütır hah, stupid! kıvamına gelmiştir. fakat kendisi bu açıklamaları yaparken ibm ekibinin bıyık altından gülmesi ve dur bakalım, şov yeni başlıyor daha yavrum bakışları atmaları ilginçtir. nitekim, ikinci oyunda deep blue kasparov'un tabiriyle son derece insani hamleler yapmaya başlar, yalnızca olasılık hesapları yapan bir bilgisayardan daha fazlası vardır artık oyunda. kasparov dağılmaya başlar, savunmaya geçer ve ibm'i hile yapmakla suçlar. yenilgi sonrası basın toplantısında bir gazetecinin sizinle oynayan bilgisayar değilse kimdi? sorusuna 'tanrının eli'ydi yanıtını verir. (bkz: hand of god)

    bana sorarsanız (sorun nolur, çok anlatasım var) bu karşılaşmadan çıkan über ilginç sonuçlar şunlardır:

    - kasparov bir bilgisayara karşı değil, ibm'e karşı oynamıştır. o toz kondurmadığı güveni ve egosu çok uluslu bir şirketin profesyonelliği altında gözle görülür şekilde erimiştir.
    - ibm'in hile yaptığı kanıtlanamasa da basın ve halk kasparov'u tutmuş, ibm zafer sonrası yuhalanmıştır.
    -ibm her türlü bilgi alışverişini reddetmiş, deep blue ile ilgili hiçbir bilimsel veriyi paylaşmamış ve kasparov'un rövanş isteğini geri çevirmiştir.
    -deep blue kazanmamış, kasparov kaybetmiştir. berabere kalabilecekken hamleyi fark etmeyen kasparov yenilgiyi kabul etmiştir.

    velhasıl kelam, bilimsel bir deney olarak başlayan karşılaşma son derece insani bir şekilde kırık egolar, şüpheler, paranoyalar ve çeşitli laf sokmalar eşliğinde nihayetlenmiştir.
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap