61 entry daha
  • lafı sahiplenmek gibi olmasın ama 'kıro' manasında (bkz: kıro/@otisabi) kızılderili ötekileştirmesi kapsamı dahilinde tatanga ile beraber ilk kullanan ve tıpkı 'ayar/ayar vermek' lafı gibi varmış gibi ısrar ede ede sirkülasyona sokan kişi olabilirim. değilsem de unwarranted self-importance'ıma verin, devamına devam edin.

    apaçi, tıpkı kıro gibi, imlediğini değil imleyenini/kullananı ele veren bir kelime. tıpkı kıro gibi, sosyal, etnik, sınıfsal bir ayrım'ı, ayrışmayı, farklılığı dile getirerek imleyeni imlediği üzerinde konumlandırmaya, mevcut konumlanmaları temize çıkarmaya yarıyor.

    'bu topraklar'a özgü de değil, sınıfsal gerilimin olduğu her yerin apaçi'si bir şekilde bulunuyor. orta ve üstü sınıf beyaz amerikalılar white trash, trash, redneck, wigga; britanya'dakiler chav, avustralya'dakiler bogan, meksikadakiler naco ya da cholo, kanadakiler hoser, israil'liler arsim yaftasıyla kendilerini bu estetikten, zevklilikten, incelikten uzak oldukları için gülünç olan fakir olduğu için 'eğitim'siz olan akraba ve akranlarına sokup sokuşturuyorlar. bu işi için feysbukta her gün bir apaçi, zalımlar.com gibisinden siteler üretip 'komik video ve resim' ihtiyacını karşılıyorlar.

    orta ve üst sınıfların fakir olan'ın fakirliğinden yana hiç bir kazanımı, çıkarı yokmuş gibi bir de yoksulluğun popüler kültür ile iç içe geçmişliğinin tezahürüne bakıp kahkahalar atması, 'ay inanmıyorum ya'laşmasında sempatik, sevimli bir şey görebilmek, bulabilmek mümkün mü bilemiyorum. böyle entryimi yazıp kendime ve çevreme laf soktum, elime ne geçti? herkes'in 'otis bozdu ya, ne güzel taşşak geçiyorduk limon sıktı!' diyerek bazen alenen, bazen çaktırmadan hayatından itelediği kıl adama dönüştüm. aksi gibi başka bir cenah varsa orası da beni neresine ne yapsın durumu söz konusu. apaçi lafını uyduran adamın dramı da böyle olabiliyor, bakın ve ibret alın sübhanallah.
252 entry daha
hesabın var mı? giriş yap