13 entry daha
  • 1987'de, daha apartheid bitmemisken, madiba hala robben adasi'ndayken cekilmis film. o donemde ciddi etki yaratmis olmasi kacinilmaz.
    ceken kisi sir richard attenborough, haliyle guzel ve surukleyici bir anlatim var. oyunculuga gelince, ozellikle denzel washington parliyor.

    filmle ilgili bir detay olarak, donald woods'un esi wendy ile takismasina gozum takildi.

    bir yanda adam, ciddi bir haksizliga karsi olan, koca bir apartheid makinesini kalemiyle ifsa etmeye calisan yurekli bir gazeteci rolunde.
    karisi ise filmin sonuna kadar surekli "yahu senin azginligin yuzunden huzurumuz kacti, cocuklarin dersleri aksiycak, ocakta yemek yanica. birak bu isleri, devlet su isleri" modunda takilan, kucuk gundelik islerin erbabi kucuk gundelik insan modunda.

    benzer gerilimi, jfk filminde de gormustuk. kevin costner cesur avukat olarak amerika'da yuzyilin en buyuk suikastini aydinlatmaya calisiyor. karisi sissy spacek ise "yahu benimle hic ilgilenmiyorsun git cocuklarinla oyna masal anlat" falan modunda.

    insanin aklina nazim'in meshur dizeleri geliyor: "o mavi gözlü bir devdi/minnacık bir kadın sevdi/kadının hayali minnacık bir evdi,/bahçesinde ebruli/hanımeli açan bir ev"

    sahi, neden bazen filmler boyle hafif cinsiyetci bir tavir aliyor?
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap