23 entry daha
  • başardığı iş efsane değildir.

    öncelikle belirtelim ki seyyit çavuş ortalama bir er değil, sivilde güreş yapan ve lakabı "koca seyyit" olan bir erdir. arkadaşlarıyla çektirdiği fotoğraflar da bunu gösteriyor. hatta "ne ödül istersin?" sorusuna bir tayın daha yemek istemesi, arkadaşlarından daha iriyarı olan bu adamın karnını onlar gibi rahat doyuramadığını gösterir. sonradan vicdanı elvermediği için o tayından da vazgeçmiştir ya neyse.

    gelelim ağırlığa. seyyit'in taşıdığı söylenen mermi 275 kilo. bugün dünya halter rekoru 263 kilo. şu unsurları da ekleyelim: halterde ağırlığı vücut komple kaldırır yani önce barı tutar, sonra havaya kaldırır ve iki elle havada 3 saniye tutarlar. seyyit'in yaptığı ise bunun çok daha basitiydi. ağırlığı devirip arkadan ittirerek hamal gibi eğilmiş seyyit'in sırtına arkadaşlarının yüklediği anlatılmaktadır. seyyit'e ise sırtında bu yük varken birkaç basamak çıkmak kalır. bugün normal bir hamal bir 100-150 kiloluk nesneyi sırtında o vaziyette taşıyabilir. ben kendim bile askerde 50 kiloluk pirinç çuvalını aynı o şekilde taşımıştım. feleğim şaşmıştı, o ayrı.

    ikinci unsursa, fotoğraf çektirirken aynı mermiyi yerinden bile oynatamayan seyyit'in itiraf ettiği gibi o anki halet-i ruhiyedir. illa imanla, metafizikle açıklamak şart değil. adrenilenle, vüzcudun salgıladığı sıvılarla kas gücünün çok daha fazla arttığı bilinen bir gerçek. bir insanın normal kuvveti ile ona sinirlendiğinde gelen deli kuvvetini/acı kuvvetini ayırt edemeyen adam ya fen bilmiyordur ya da hiç dayak yememiştir.

    son olarak: seyyit son basamaklara doğru göğüs kafesindeki kemiklerinin çatladığını duyduğundan bahseder. böyle bir tecrübeyi gerçekten yaşamamış bir insan bunu uydurabilir mi?
55 entry daha
hesabın var mı? giriş yap