2 entry daha
  • yonca evcimik'in 1995 tarihli albümü, sarkicilik kariyeri icin bir kirilma noktasi.

    abone ve 8.15 vapuru ile birlikte en büyük üc evcimik hitinden biri olan bandira bandira adli sarkinin tasidigi yonca evcimik '94 albümünün firtinasinin 1994'ün sonuna dogru dinmesiyle birlikte evcimik'ten pek haber alamaz olduk ve bir ara kulagimiza kendisine ingiltere ve fransa'dan tekliflerin geldigi, kendi sarkilarindan birini ingilizce sözlerle seslendirip avrupa pazarina sunacagi calindi. ayni günlerde evcimik'in sahin özer ile 1991'de yaptigi üc yillik kontrat ömrünü tamamladi ve bunu takip eden bir yil sonunda biz hala acaba hangi evcimik sarkisi ingilizce olarak yayimlanacak diye merak ederken evcimik nihayet 30 eylül 1995'te ta hollanda'dan yeryüzüne cikti. evcimik o gün amsterdam'da gerceklesen bir basin toplantisiyla hollanda'dan outland records'in, türkiye'den ise 2019 production, istanbul plak ve moment jeans'in destegiyle yepyeni sarkilardan olusan ingilizce sözlü bir maxi single hazirladigini herkese ilan etti. i'm hot for you adli bu yapimin o aksam amsterdam'da chemistry dance club'da türk basininin da katilimiyla gerceklesen ve türkiye'de radio 2019 tarafindan canli olarak yayimlanan tanitim gecesinde ise evcimik yeni hiti hot for you ile ilk defa sahne aldi ve akabinde sarki hollanda'da 12 inc ve white label olarak piyasaya sunuldu.

    bu satafatli geri dönüsün ardindan evcimik yeniden görüs alanimiza girdi girmesine ama evcimik'in bu pek havali son hamlesi kendisine o günlerde bula bula ancak magazin programlarinda yer bulabildi. bu yapimlarda da evcimik'in günah yuvasi amsterdam'da yayimladigi yeni sarkisinin pek ayip pek müstehcen sözleri oldugu yolundaki haberler yer aldi. tüm bu iddialarin arka planindaki görüntülerden anladigimiz kadariyla da amsterdam'dan kalkip gelen büyüklerimiz evcimik'in sapsari saclarini kisacik kesip üstüne de bir gecelik gecirerek kendisini gece gece tarlabasi sokaklarinda dolastirmis, banyo küvetlerinde köpükler icinde yatirip otel odalarinda yatak tepelerinde ziplatmislardi. hot for you adli bu yeni evcimik hitinin bu görüntülerden olusan bu klibi de bu tür haberlere siklikla fon sansliysa da malzeme olmaktan öteye gidemedi. cünkü türkce müzik yayimlayan televizyon kanallari** bu ingilizce sözlü ve cok ayip cok müstehcen sarki ve klibi yayimlamaya yanasmiyorlardi. evcimik bu sansasyonel sarkisiyla o günlerin sarkici türkücü programlarina da cagirilmayinca amsterdam'da ateslenen fitil türkiye sinirlarina bir türlü ulasamadi. tüm görüp görecegimiz ise paparazzi programlarinda artik kendini savunmaktan, isin aslini anlatmaya ve kendini ifade etmeye cabalamaktan yorulmus yipranmis bir evcimik'ten ibaretti.

    evcimik'e hesapladiginin tam tersi istikamette bir publicity getiren bu ingilizce sözlü maxi single hadisesinin belini dogrultmak icin basina sarkinin hollanda'da listelerde iki numara oldugu, ingiltere'de bpm adli programda liste basina yerlestigi, music week adli bir dergiden de bes üzerinden dört yildiz aldigi yolundaki olumlu haberler dagitilsa da olaylarin seyri degismedi ve yayinlansa artik da su cehennemlik sarkiyi doya doya bir dinlesek dedigimiz maxi single geciktikce gecikti. tüm bunlar olup biterken bu yapimin sahipleri promosyonu bu denli olumsuz seyreden bu yapimi türkiye'de pazarlayabilmenin tek yolunun icine türkce sarkilar sokusturmak oldugu kanaatine varmis olacak ki, birdenbire ingilizce sarkilardan olusan bir maxi single yerine yarisi türkce yarisi ingilizce sarkilardan olusan bir albümden bahsedilir oldu. seytan icadi sarki hot for you'nun pek de yapici olmayan rüzgari iyiden iyiye zayifladiginda da 1995'in artik son günlerine gelinmisti ve tam o sirada evcimik sözü edilen bu melez albümünden türkce sarkilarla ekranlarda salinmaya basladi. avcundaki yeni türkce sarkilarla nihayet türk televizyonlarinda o aforoz sebebi sarkisi hot for you'yu da icra etme hakkini kazanmis olacak ki, sonunda sarkiyi o güzelim koreografisi esliginde bastan sona dinleyip izleyebildik. neyse ki, korktugumuz basimiza gelmedi, göklerden basimiza ne tas yagdi ne de ates toplari.

    son dakika plan degisikligiyle istikbali kurtarilmaya calisilan bu anasi hollandali babasi türk albüm elimize ulastiginda ise hangi tarafin hangi tarafi kurtaracagina karar veremedik bir türlü. zira evcimik'ten iyi kötü bahsettirecegi kesin olan ingilizce sarkilarin önüne bes adet iddiasiz türkce sarki siralanmisti. bunlarin ikisi** bir müzik felaketi olmasa da evcimik diskografisinin alt sinirinda geziniyordu. diger üc eli yüzü düzgün sarkinin*** ise hicbiri evcimik'in tam da o dönem cok ihtiyaci olan kuvvette bir hit degildi. albümdeki türkce sarkilarin ardindan gelen üc ingilizce sarkiyi*** albümdeki iki türkce** ve iki ingilizce** sarkinin altyapi agirlikli remix versiyonlari* takip ediyordu ve evcimik'in bu yeni albümü herhangi bir hit yaratamadan ve türkce kisimlari damakta sanki bir telas bir oldu bitti bir aceleye gelmislik tadi birakarak kapaniyordu.

    böyle bir yaradilis hikayesi ve bu kadarlik bir malzemeyle yola cikan bu albüme lokomotif olarak secilen ve o dönemki piyasaya hitap edemeyen boza adli sarki mete özgencil'in yönettigi klibiyle ekranlarda kendine bir süre yer bulabilmis olsa da yapima ticari bir basari getiremedi. albümdeki hit olma ihtimali en yüksek sarki olan sallan yuvarlan ise 1996 yazina dogru kliplenebildi. sarkiya henüz piyasaya sundugu citir kizlar ve birkac iyi adam ile birlikte hedefi büyük ihtimalle cocuklar olan bir klip ceken evcimik bir ara bu kliple ekranlarda boy gösterdikten sonra ayni yazin ertesinde dokunuver adli sarkisina da saraybosna'da pek de iddiali olmayan bir klip cekerek bu sanssiz yapimin acikli dönemini kapatti. 1996 yaziyla birlikte evcimik icin cilgin bedis dönemi de baslamisti ve hot for you klibi ugruna kisacik kestirdigi o saclari artik bedis perugunun altinda uzuyordu. söz konusu klip ile alamadigi aferinleri simdi heyoo heyoo bedis olarak topluyor gibiydi evcimik.

    kadrosundaki ümit verici isimlere**** ragmen birbirinden bagimsiz ve alakasiz iki projenin can havliyle birlestirilmesi, ani ve yanlis strateji degisiklikleri, talihsiz sarki secimleri ve piyasanin nabzina haddinden fazla serbet zerk edilmesi suretiyle müzikal anlamda olmasa da evcimik'e o güne kadarki en büyük ticari basarisizligini yasatan ve evcimik'in 1991'den beri devam eden o parlak dönemine son verip bugünkü piyasaya keyfekeder albümler sunan evcimik'e evrilmesine önayak olan bu albümle ilgili ayrintili bilgi icin söyle alalim sizi:

    prodüktör: outland records + 2019 production
    müzik yönetmeni + süpervizör: yonca evcimik
    stüdyo: rms* + erekli tunc* + underground studios* + cruise control studios*
    kayit: aykut gürel
    mix: aykut gürel + can besbelli + murat uncuoglu + sergio
    mastering: duyal karagözoglu*
    elektro gitar: selim öztürk
    elektrik gitar + fuzz gitar + bas gitar: cihat güvenel
    geri vokal: melis sökmen + ercüment vural + özkan ugur + tuba önal + özlem dilara + sibel sezal + aykut gürel + ümit sayin + zeynep dizdar + nazan öncel + meltem taskiran + eser taskiran + pinar güvenel + cihat güvenel + hamit ündas
    sac + makyaj: nettie nauta + zeki dogulu + hamiyet akpinar
    kostüm: bahar korcan + yonca evcimik
    fotograf: yasar saracoglu
    grafik: sibel ve özgür arcan + dadara
    baski: onur ofset
    tasarim: rahsan gülsan
    dagitim: istanbul plak
    menajer: mine evcimik

    01 boza (söz + müzik: mustafa saglam + tayfun yilmaz / düzenleme: cenker sarp)
    02 dokunuver (söz: yildiz tilbe / müzik + düzenleme: aykut gürel)
    03 bitirdin mi (söz: seda akay / müzik + düzenleme: ozan colakoglu)
    04 okey okey (söz: mustafa saglam + tayfun yilmaz / müzik + düzenleme: murat uncuoglu)
    05 sallan yuvarlan (söz + müzik: nazan öncel / düzenleme: nazan öncel + hamit ündas)
    06 hot for you (söz: richard cameron / müzik: pieter hoovers + dennis buné / düzenleme: con-am)
    07 haydi durma dans et (söz: yonca evcimik / müzik: pieter hoovers + dennis buné / düzenleme: con-am)
    08 feel your love (söz + müzik + düzenleme: richard cameron + gerry arling)
    09 dokunuver dub (söz: yildiz tilbe / müzik: aykut gürel / düzenleme: murat uncuoglu)
    10 bitirdin mi dub (söz: seda akay / müzik: ozan colakoglu / düzenleme: murat uncuoglu)
    11 hot for you dub (söz: richard cameron / müzik: pieter hoovers + dennis buné / düzenleme: con-am)
    12 feel your love dub (söz + müzik + düzenleme: richard cameron + gerry arling)
10 entry daha
hesabın var mı? giriş yap