51 entry daha
  • hareket halindeyken sağa ya da sola çekiyorsa bunun başlıca bir kaç sebebi vardır:

    - lastiklerin hava basınçları birbirinden farklıdır: en basit ve ilk kontrol edilmesi gereken arıza budur. en yakın benzinliğe uğrayıp lastik havalarınızı kontrol ediniz. eğer çekme bu sebeple ise sıkıntı derhal düzelecektir.

    - ön düzen ayarları bozuktur: araç uzun süre bozuk yollarda kullanıldıysa zamanla ön düzen parçaları (rot, rot başları, viraj çubukları, salıncak v.s.) aşınır veya bozulur. haliyle de araç yolda ilerlerken bu parçaların oynaması nedeniyle çekme yapar. herhangi bir rot balansçıya gidip 3-5 lira karşılığında ön düzeni kontrol ettirebilirsiniz.

    - direksiyon kutusu arızası vardır: direksiyon kutunuzda arıza ya da boşluk olabilir. bu arıza varsa araç yolda iken direksiyonu düz tutsanız da tekerlekler düz durmaz. araç sağa ya da sola dalma yapabilir. ön düzen başlığı altında incelebilecek bir sorundur aslında. adresiniz rot balansçıdır.

    - lastikleriniz eskimiş ya da arızalıdır: aracın ön lastiklerinden herhangi birinde sorun olabilir. bunun için illa lastiğin eski olması gerekmez. misal, lastik patlak halde iken üstünde 500 metre bile yol alsanız lastik içerisinde bulunan radyal tellerin kırılmasına sebep vermiş olabilirsiniz. o lastik gebermiştir artık. bir diğer lastik arızası ise ön düzen arızası sebebiyle oluşabilmektedir. lastik rot ayarsızlığı sebebiyle fazlaca iç yüzeyi ya da dış yüzeyi üstünde ilerlerse zamanla o bölgede aşınma olur. lastiğin formu bozulur ve ne yaparsanız yapın o lastik rot ayarı tutmaz. çözüm; lastik çok hasarlı değilse lastikler arası rotasyon yapmak ya da yeni lastik almaktır. (yani lastiğinizin patladığını fark ettiğiniz an derhal durun ve stepne ile değiştirin)

    - aracınızın şasisi hasarlıdır: bu önemli işte. aracınız daha evvel ciddi darbe aldığı bir kazaya karıştıysa tüm aksamın üzerine oturduğu şasi eğilmiş olabilir. tamirat yapılırken yeterli özen gösterilmemişse bu arıza giderilemeyebilir. normal şartlarda elektronik şasi germe cihazlarıyla düzeltme yapılır ama ihmali yamuk şasiyle gezmenize sebep olur. böyle bir durum söz konusu ise lastikleriniz sıfır da olsa, rot ayarlarınız tam da olsa araç çekme yapabilir. şasiyi düzeltmekten başka kalıcı çözümü mevcut değildir. bu da tahmin edeceğiniz üzere biraz masraflıdır. çok fazla çekme yapmıyorsa sallayın gitsin. zaten kakalamışlar darbeli arabayı, daha da uğraşıp sinirinizi hepten bozmayın.
59 entry daha
hesabın var mı? giriş yap