2 entry daha
  • defnedilecek kişi tabutun kapağı açıldıktan sonra kefeniyle çukura indirilir. ardından, çukurun kıbleye uzak olan köşesine sırtının dayandırılması suretiyle sabitlenir. kefenin üzerine bir parça gülsuyu döküldükten sonra, 70-80 santimetre uzunluğundaki tahtalar, çukurun, mevtanın yüzünün dönük olduğu karşı köşesinden yukarı doğru çapraz sıralanarak mevtanın üzeri tamamen örtülür. neticede, tahtalar örtüldükten sonra, mevta, üçgen prizma şeklindeki dar bir alana hapsolmuş olur - ki tahtalıköy ifadesinin çıkış noktası da zaten budur.

    bu aşamadan sonra, çukurun tahtaların üzerinde kalan kısmı toprakla doldurulur. son olarak, imam (ya da bu işi bilen herhangi bir kişi) mevtaya talkın verir. (bkz: talkın vermek/@derinsular)

    halk arasındaki söylenenlere göre, talkın verme işi de bitip herkes mezarın başından ayrıldığında, mevta uyanarak kalkıp başını az önce üzerine örtülen tahtaya vuracak ve o an öldüğünü anlayacaktır - ki bütün olayın en can alıcı noktası da burasıdır. sonrası kabir hayatıdır. yani mevta artık ehl-i kuburdan olmuştur. (bkz: ehl-i kubur/@derinsular)

    tema:
    (bkz: islam dinine göre defin işlemi/@derinsular)

    ana tema:
    (bkz: islam/@derinsular)
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap