3 entry daha
  • sakarya'nın küçük bir kıyı ilçesidir. batıdan karasu'ya, güneyden hendek'e, doğudan ise düzce'nin kıyı şeridini oluşturan ilçesi akçakoca'ya komşudur. karadeniz'in hırçın dalgaları bu ilçeye de geniş bir kumsal hediye etmiştir. ancak deniz mevsiminin kısalığı, karadeniz'in genelde dalgalı oluşu ve denizin nispeten kirliliği nedeniyle -bi ara zift sorunu vardı, ayaklara zift yapışırdı mesela- turizm kaynaklı bir geliri yok denecek gibidir. bunda ilçe nüfusunun denize bakışı da etkindir. yani ömrü kocaali'de geçip de 500 metre aşağıdaki denize hiç girmemiş birçok insan vardır. bu sebeple kocaali coğrafi olarak bir kıyı ilçesidir ancak sosyo-ekonomik olarak küçük bir tarım-hayvancılık(ki hayvancılık da artık yok denilebilir) ilçesidir. bu yüzden kıyı şeridinde kolayca sayılabilecek kadar az miktardaki yazlık ilçenin turizm adına ancak sağlayabildikleridir.

    en büyük gelir kalemi fındıktır. ilçede sosyal ve ekonomik hayat fındığa endekslidir. şöyle söyleyeyim, temmuz başından ekim sonuna kadar muhabbetlerin, çabaların, uğraşıların ana maddesi bahçedeki, harmandaki, çuvaldaki fındıktır. fındığa dayalı gelirlerin önceki hükümetlerde tavan yapması ilçedeki hayvancılığı bitirmiştir. ak parti dönemiyle birlikte fındık fiyatlarındaki azalış da ilçe ekonomisine önemli bir darbe vurmuştur. 5-10 yıldır buradaki hayatlar fındık sonrasına kadar vadeli alınan borçlar üzerine kuruludur. "fındıktan sonra öderim" cümlesi de heralde insanlar arasında en çok kullanılan cümledir.

    fındık fiyatları haricinde ilçenin başka sorunları da vardır. en önemlileri işsizlik ve susuzluktur. sanayi adına ilçe karasu yolundaki 1-2 beton imalathanesinden başka birşeye sahip değildir. aileden kalan fındık geliri olmayan genç nüfus işsizdir. bu yüzden ilçe istanbul'a ve adapazarına göç verir. diğer sorun da susuzluktur. evet yanlış duymadınız şehir nüfusu 15 000'i geçmeyen, aldığı yağış miktarı türkiye ortalamasının çok üzerinde olan ve sınırları içerisindeki melen'den istanbul'a her gün su pompalanan ilçe yazları resmen susuzluktan kırılmaktadır.

    buna rağmen basiretsiz belediyesi yıllardır rekreasyon alanları yaratmakla, sonra onları yıkmakla, sonra yeniden yapmakla meşguldür. susuzluk konusuna buldukları çözüm, belediye memurlarını yazlıkların olduğu yerlerde devriye gezdirip bahçesini sulayan, arabasını yıkayan insanlara ceza yazmaktır.
28 entry daha
hesabın var mı? giriş yap