223 entry daha
  • komiktir.

    sayısal için dünya ortalamasının üstünde diyor yurtdışında sayısal eğitim gören kişiler, ben ise ancak sözel ve sosyal olarak çağdışı olduğunu iddia edebilirim.

    türk eğitim sistemi bugün hala tarih kitaplarında türk tarihi dışında bir şey öğretmeyen, üniversitelerde dahi bir sene zorunlu öğretilmesine rağmen tarih öğretiminde 1923 hadi bilemedin 1938 yılından (ki bu dönemi de yine sadece türkiye içerisinde ve türkiye açısından ele alır) sonrasını göz ardı eden bir sistemdir.

    ne izmir suikastini adam gibi anlatırlar, ne terakkiperver cumhuriyet fırkasını. ki bu örnekleri 1938 sınırında oldukları için dile getiriyorum, yoksa 1946 ve 1950 seçimleri, 60 ve 80 darbeleri, türkiye çok partili siyasi hayatı hakkında en ufak bilgi verilmemesi utanç verici.

    1. dünya savaşı diye anlattığımız şey bile savaş ertesinde yapılan milli bir ülke kurma mücadelesi. resmi tarih politikası 1. dünya savaşı'nın çanakkale cephesini ısrarla milli mücadelenin bir parçası gibi gösterirken diğer toprakların hangi savaşlarla kimlere kaybedildiğini yalnızca söylemekle (o da yaparsa) yetiniyor. koca dünya savaşının diğer ülkeler açısından ele alınmasını, diğer cephelerden, kutuplaşmalardan bahsedilmesini ve nedenleri hakkında bilgi verilmesini zaten geçiyorum.

    ikinci dünya savaşı daha da acı. zaten öğretilmiyor ama türk insanının ciddi bir kısmının bilinci yalnızca hitler'den ibaret bu dönem ile ilgili. çok çok ciddi bir kısım savaşın sonlarında bizim almanya karşısında sembolikte olsa savaşa girdiğimizi bilmiyor. almanya'nın fransa'yı işgali, franco ispanya'sı, sovyet rusya, ingiltere ve amerika, yahu adamlar bir kelime anlatmıyor ki detay isteyesin. bugün avrupa haritası nasıl oluştu, neden bu halde; bu ülkede kimse bunu bilmiyor. tarih okuyan veya araştırıp öğrenenleri tenzih ederim.

    selçukluları, osmanlıları ilköğretim ve lisede defalarca anlatırken aynı dönem avrupa devletleri yüzeysel bir şekilde osmanlı imparatorluğu'nun onlarla ilişkisi bağlamında ele alınıyor. ne kutsal roma cermen'inden haberimiz oluyor, ne cizvitlerden, ne hernan cortez'den... ulan tamam macellan ama bu güney amerika brezilya hariç neden ispanyolca konuşuyor bir anlat hele ya.

    sonra amerikan emparyalizmi, filmleriyle propoganda yapıyorlar vs. arkadaşım tamam film çekecek bütçemiz yoktur eyvallah, tarih kitabına yazma şansımız bile mi yok??

    sinir oldum durup dururken.
1269 entry daha
hesabın var mı? giriş yap