30 entry daha
  • şöyle bir yorumlara bakınca hakkında çokta fazla bir şey bilinmeyen, bilinenin çoğununda yanlış ya da eksik olduğu papağan türüdür. sultan ucuz olması yanında ( papağan türlerine kıyasen), hem zekası hem cana yakınlığı, hemde bir papağan için düşük kabul edilen ses seviyesine sahip olması ve son olarak muhabbet kuşuna benzer ve kolay beslenebilir olması ile ev için olabilecek en uygun havyan türlerindendir. kısaca bir kaç madde ile devam edelim;

    - sesi kötü diyenler büyük ihtimalle sadece muhabbet ya da bülbül sesi duymuş kişilerdir. ama sabahları erkek bir sultanın melodik ötmesi enfes bir şeydir mutluluk verir. anlayamadığınız sinirli bir hayvanın bağırması adı üstünde bağırmadır tabiki kulak tırmalar. ha ek olarak dişi çoğunlukla tek ton ve evet erkeğe nazaran pekte güzel olmayan bir sese sahiptir.

    - sürü halinde yaşayan bir kuş familyasından gelip, inatçıdır yemek her zaman önemlidir bunu aramayı da sever. japon balığı gibi değil biraz daha ulaşması gereken yerlere konulmuş yem yapısı için iyidir.ha bu şart değildir. gel gelelim basit yem ile tatmin olsa da yiyebileceği şeylerin listesi geniştir, haftalık yemekçik listeleri çıkarıp ilaç vitamini değilde doğal olan şeylerle besleme şansınız vardır. ki ne kadar iyi beslenirse o kadar sağlıklı olmaktadır. dikkat asla çikolata ve avokado verilmemelidir kesin ölüm sebebidir, yağlı şeyler içinde bu olay geçerlidir.

    _ zeka seviyesi yüksek bir kuş olup hareketlidir( bünyesine göre) oyun oynamayı bir şeyleri didiklemeyi çok sever. yavruyken ilgi gösterilirse inanamayacağınız kadar uysal ve tatlı olur (ki bu sanırım tüm hayvanlar için geçerli), yine gel gelelim hisli, duyguları olan ayrıca tek eşli bir hayvandır. evde uzun süre yalnız kalmaya, ilgisizliğe gelmez yemekten kesilir üzülür. ele alışırsa arada gelip kaşı ulan kafamı bile diyebilir hareketleriyle. kısaca iyi bakılırsa evin tavuğu kedisi gibi bir şey olur. ( bizdeki öyle mesela zorla duş aldırılırken bile ısırdığı görülmemiştir)

    -toplumda genelde dik saçlı sarı kafalı turunculu benek yanıklı hali bilinir, fakat bu sadece bir cinsidir, yaklaşık 3-4 renk ve kombinasyonu vardır. beyaz sarı, beyaz yüz ortaya karışık vesaire.

    _yine dikkat dışarı salmak terk etmek onu direk öldürmektir çünkü sürü içinde büyümemiş bir kuşun ( ki evde büyüyen sultanın bilmediği bir odada bile uçması zordur) tek başına alışık olmadığı bir çevrede hayatta kalması ne yazık ki imkansızdır ...

    -daha çok sabahları öter, yalnız kalmadıkça ya da rahatsız olduğu bir şey olmadıkça ve son olarak biraz sohbet edesi yoksa ha bire ötmez,

    -aynalara yan yana olmamalıdır, yanına ayna konulmamalıdır. aşık olup cevap gelmeyince üzülüp, garip haller alabilir. ayrıca bilmediği alışık olmadığı bir ortamda uçup çarpma olasılığı yüksektir, bu durum camların olduğu yerler için ise daha da geçerlidir. yeri sık sık değiştirilmemeli ve kafesten hemen çıkarılmamalıdır, yavaş yavaş ortama alıştırılmalıdır.

    - nasıl ki hareketsiz kalmak her yerinizi uyuşturur bu durum tabi ki hayvanlar içinde geçerli, arada bir odada tur atması iyidir yahut kafesi geniş olmalıdır ki kanatlarını gerebilsin kuşunuz

    şimdilik aklıma gelenler bunlar, efem bu bilgiler işkembeden sallanmamakta olup kaynağı okuyarak bu bilgileri edindiğim http://www.sultancik.com/ adresidir. içinde geniş bir ansiklopedi bulundurmaktadır.

    hayvan dostlarımızla nasıl iyi geçineceğimizi taş devrindeymiş gibi tekrardan icat etmeye gerek yok, okuyun öğrenin size uygun olan şeyi görün eziyet etmeyin hayvanlara , son olarak bizim kuşun adı da yunus burdan selamlar sevgiler... :)
297 entry daha
hesabın var mı? giriş yap