3 entry daha
  • "bir gece aniden yola fırlayan bir geyik, korkunç bir trafik kazası, kazada ölen bir sevgili, yok olan bir yüz, uçup giden hayaller, yalnız, düşünerek geçirilen yıllar ve aşkla, cinsellikle, edebiyatla yeniden, yepyeni bir hayat... hayatını internetten matematik dersleri vererek devam ettiren antoni casas ros yaşamını yazmaya koyulur ve almodovar'ın bundan bir film yapacağını hayal eder. gerçekle gerçeküstü, kurmacayla otobiyografik olanın arasındaki çizgiler yavaş yavaş silinir. almodovar'ın "yüzü olmayan adama" en güzel hediyesi ise genç transseksüel lisa'dır. bir yandan edebiyat, bir yandan aşk, inzivaya çekilmiş yazarı "başka bir şenliğe" çağırır. içinde yaşadığımız dünyaya dışarıdan, çekildiği inzivadan bakan yazarın gözlemleri ise oldukça çarpıcı. yüzün, şeklin, görünüşün her şey olduğu bir dünyada, almadovar teoremi "çirkinliği güzelliğe çeviren bakışın gücü" üzerine kurulu.

    otobiyografi ile kurmacanın, edebiyatla sinemanın, matematikle şiirin, fizikle müziğin, newton'la almodovar'ın iç içe geçtiği almodovar teoremi, 2008'de ispanya'da en iyi roman seçildi."

    --- spoiler ---

    "yeterince uzun süre baktığımız şeyden nefret edemeyiz, onu küçük göremeyiz. günümüzde bütün şiddet ve politik rezalet kimsenin kimseye bakmamasından kaynaklanıyor. mesafeler derinleşiyor, çatlaklar içine savaş ve yıkımın girdiği uçurumlara dönüşüyor. öldürmek bakmayanın işidir ve bir anlamda ben kendi başıma bu şiddettin en iyi örneğiyim. diktatörlerin ilk önce canavara benzer insanları, sakatları, delileri, düşünürleri ve sanatçıları öldürerek işe başladığı dönemler oldu tarihte, onların bakışını öldürmek istediler. insanlık, dünyayı görebilenleri öldürdü hep. diktatörler sabit bakışlıdır. daha çocukluklarında bu teşhis koyulabilir. bir böceğe ya da semendere sabitlenen bir bakıştan bahsetmiyorum, kendilerinden başka hiçbir şeyi görmezler, şöhretin en tepesine sabitlenir onların gözleri. hepsi bu gözbebeği felcinden mustariptirler."

    --- spoiler ---
14 entry daha
hesabın var mı? giriş yap