58 entry daha
  • popüler bir korku filmi diye küçümsediğim, bir arkadaşımın "felsefi ve iyi bir romandır, mutlaka oku!" önerisiyle okumaya karar verdiğim, sonra da bugüne kadar okumadığım için kendimden utandığım, içindeki fikir dünyasına hayran kaldığım mary shelley romanıdır. hızımı alamayıp ntv yayınlarından çıkan çizgi roman versiyonunu da okudum.

    "..hastalığı insanoğlunun bedeninden uzaklaştırıp, insanı ölüm dışında her şeye dayanıklı kılmayı keşfetsem nasıl bir şöhret kazanırdım!" düşüncesiyle, sırf şöhretli olmak adına dev boyutlarda bir insan yaratan dr frankenstein ile "sen bana anlayış gücü ve tutku verdin, ama sonra insanların korkup aşağılayacakları biri gibi dünyaya gönderdin." diyen yaratılmış bu insan(canavar, yaratık gibi adlandırmaları var) kıyaslandığında, dr frankenstein'ın tarafını tutan bizden değildir... ben, o "canavar" dediğiniz dev insandan yanayım... yaptıkları değerlendirilirken onu kanunsuz davranmaya iten sebepler göz ardı edilmemeli... anarşist tavırlar durup dururken ortaya çıkmaz. bir haksızlık, bir yanlışlık, çarpıklık varsa başkaldırır insan. "canavar" ın şu haklı sözlerini okuyup içi titremeyen olur mu acaba? :

    "hala sevgi ve arkadaşlığı arzuluyorum, ama hep hakaretlerle reddedildim. haksızlık değil mi bu? tüm insanoğlu bana günahkar davranırken, suçlu olan tek kişi ben miyim? arkadaşını kapısından hakaretlerle kovan felix'den neden nefret etmiyorsunuz? çocuğunun kurtarıcısını öldürmeye çalışan köylüye neden lanet etmiyorsunuz? ama hayır, onlar tertemiz, kusursuz insanlar. ben, zavallı, terk edilmiş, hakaret edilen, tekmelenen, ayaklar altında çiğnenen çirkinlik abidesi... şu an bile bu haksızlıkları hatırladıkça kanım çekiliyor."

    ezilen, sömürülen, hükmedilen, aşağılanan insandır bu "canavar". mutlu olma şansı yoktur ama sorumluları mutsuz etme cesaretini bulur. keşke her ezilen, tanrı konumundaki her şeye karşı çekinmeden canavarın şu sözlerini söyleyebilse:

    "sen benim tanrı'msın, ben de senin efendin, bana itaat et!"

    "dikkatli ol! korkusuzum ve bu yüzden güç bende."
211 entry daha
hesabın var mı? giriş yap