18 entry daha
  • ilginç bir proje. size hiç bilmediğiniz bir yerden hiç tanımadığınız birinin adresini veriyor, siz de kartpostal yolluyorsunuz. kartpostal ulaştığında siteye kaydediliyor, "evet, bu kartpostalı harbiden aldım" diye, o an size de bir kartpostal yollanmasına hak kazanıyorsunuz, ve yine hiç bilmediğiniz bir yerden hiç tanımadığınız başka birine sizin adresiniz veriliyor. siz de kartpostal elinize ulaştığında siteye kaydediyorsunuz ki, size kart yollayan kişiye bambaşka birileri kart yollasın. sistem böyle ilerliyor, bir nevi şişeye konup denize bırakılmış mesajın modern versiyonu gibi — hiç bilmediğiniz, görmediğiniz ve bir kartpostal yollamış olmaktan başka yollarınızın hiç kesişmediği/kesişmeyeceği birine mesaj yolluyorsunuz.

    yalnız siteyle ilgili beni rahatsız eden bir şey var: etraf mutluluktan yıkılıyor! "kartpostallarla mutlu ettiğimiz insan sayısı", "posta kutunuzun mutlu olduğu günler", "mutlu kartpostallaşmalar" ("happy postcrossing") gibi deyim/istatistikler gırla. oldum olası hazzetmem zaten böyle mutluluktan/sevgiden yıkılan ortamlardan — "hayvanseverler derneği" örneğinde olduğu gibi, sanki hayvan haklarını savunmak için geyiklerle, ayılarla dudak dudağa olma gibi bir zorunluluğum varmış gibi. "mutlu olacaksın, kartpostalı alınca mutlu olacaksın". ne bu yahu?

    gerçi şöyle birşey de var, bu site kanalıyla iki kart aldım (işin ilginci ikisi de aynı gün yollanmış, bana aynı gün ulaştı ve birbirine komşu iki slav ülkesinden geldi — beyaz rusya ve rusya. bugüne kadar bu site üzerinden gönderdiğim tek kart da başka bir komşu slav ülkesine gitmişti — polonya). kartları elime alıp yazılanları okumaya başlayınca istemsizce tebessüm ederken yakaladım kendimi. ama gene de hazzetmiyorum işte "mutluluk" kelimesinin b*kunun çıkarıldığı ortamlardan.

    bir de istatistiklere göre en çok üyenin olduğu, en çok kart gönderen ve alan ülke finlandiya'ymış, tüm dünya posta kurumları heriflere çalışıyor sanki. hatırlar mısınız bilmem, zamanında iys adlı bir mektup arkadaşı ayarlama şirketi vardı, o da finlandiya merkezliydi. herhalde o kadar sıkıcı hayatlar yaşıyor ki bu insanlar (intihar oranları da bir fikir verir bu konuda sanırım), böyle mektup arkadaşıydı, uzaklardan gelen kartpostaldı, bu tip şeylerle oyalanmaya çalışıyorlar.
114 entry daha
hesabın var mı? giriş yap