267 entry daha
  • "hiçbirimiz hrant değiliz. hiçbir zaman olmadık. ta cenazede irkiltmişti bu slogan beni. hrant’ın öldürülüşüne giden sürecin ve öldürülüşünün benzersizliği karşısında, hangi birimizin ne hakla böyle bir iddiası olabilir? hrant dışında hiç kimse bu kadar alenen hedef gösterilmemiş, yalnızlaştırılmamış, böylesine müdanasızca hırpalanmamış, tehdit edilmemiştir bu ülkede. ne o dönemde ne öncesi ne sonrasında.

    hrant’ın katlini farklı kılan, hedef gösterilmesinde, tehdit edilmesinde ve öldürülmesinde, devletin, yargının, medyanın, hükümetin ve ordunun gösterdiği mükemmel koordinasyon, uyum ve işbirliğidir. cinayeti sadece ihmal ve öngörü eksikliğiyle açıklamak, bu devleti ve toplumu hiç hak etmediği bir biçimde aklamak demektir. oysa hiçbir kurum, hiçbir siyasi parti, hiçbir devlet yetkilisi ve hiçbirimiz böylesi bir payeyi hak etmiyor. dink cinayeti, histeriye tutulmuş bir toplumun, devletinin açık, dolaylı ve örtülü desteğiyle gerçekleştirdiği kolektif bir eylem. her birimizi kirleten ve hiçbirimizi sorumluluktan muaf tutmayan...

    hrant’ın yalnızlığı
    tûba çandar’ın biyografisi hrant, cinayetin nasıl adım adım kurgulandığını ve göz göre göre geldiğini sergiliyor. bir insanın, önceleri hiç ihtimal vermeyerek, sonraları şüphelenerek, giderek hissederek, son aylarda bilerek ve nihayet korkarak, çok korkarak, ölümüne yürüyüşüne tanıklık etmeye zorluyor bizi. koca kalabalığın içerisinde yapayalnız kalmış hrant. ülkü ocakları’ndan bir grup faşist agos’un önünde onu tehdit ettiğinde bütün basın oradadır.

    sadece özgür gündem ve kanal 7 görür haberi. yargıtay onu, bilirkişinin aksi yöndeki görüşüne ve savcının itirazına rağmen, ‘türklüğü aşağılamaktan’ mahkûm ettiğinde, az sayıda dostunun dışında kimse sesini çıkarmaz. hrant, gözümüzün önünde günbegün linç edilirken gazeteler ‘türklüğü aşağılayan’ ifadesini ismine sıfat yaparken, hrant duruşma odalarında ergenekon sanığı emekli asker veli küçük ve ‘avukat’ kemal kerinçsiz ve yandaşlarının tükürüklerine, yumruklarına, aşağılamalarına maruz kalırken biz, ‘hepimiz hrant’ olmadık.
    atatürk’ün manevi kızı sabiha gökçen’in 1915’te yetim kalmış bir ermeni olduğuna dair haberin şubat 2004’te agos’ta yayımlanmasıyla başlayan ve 19 ocak 2007’de başına sıkılan bir kurşunla sona eren bu yürüyüşte kimler çıkmamış ki karşısına hrant’ın?

    kendi ifadesiyle ‘bir kızıl elma tezgâhı’ olan, ocak 2006’da konuşmacı olarak davet edildiği akdeniz üniversitesi’ndeki sempozyumda, mesela, ‘konferans salonunu tam bir mahkemeye çevirmiş’ olan emekli savcı çetin yetkin, hrant’a “türk’ten boşalacak zehirli kan”ın hesabını soruyor. ellerine türk bayrakları tutuşturulmuş 1500 genci galeyana getirmeye çalışarak. yetmeyince izleyiciler arasındaki vural savaş’ı, o da yetmeyince kemal kerinçsiz’i hrant’ın üzerine salarak. izleyicilerin arasında, hrant’ı bu tuzağa düşüren üniversitenin rektörü mustafa akaydın var. bugün, chp antalya büyükşehir belediye başkanı.

    hrant’ın, toplum –ve ogün samast- nezdinde ‘türk düşmanı ermeni’ olarak bellenmesine yol açan davanın açılmasına izin veren adalet bakanı sonra. “301’den hapse girmiş biri mi var ki?” gerekçesiyle bu maddenin kaldırılmasına karşı çıkan, hrant’ın yurtdışında aldığı insan hakları ödüllerine diş bileyerek “fazla şikâyet etmesinler, gidip ödülleri topluyorlar işte” diyen cemil çiçek. bugün, ak parti hükümetinde başbakan yardımcısı.
    sonra, yardımcısının sabiha gökçen haberinin ardından hrant’ı makamına çağırıp iki mit görevlisiyle birlikte ‘uyardığı’, trabzon’dan hrant’ın öldürüleceğine dair istanbul emniyet müdürlüğü’ne gelen istihbaratlar karşısında kılını kıpırdatmayan, hâlâ kendisini savunmak için “ne yapalım, kendisi koruma istemedi” mazeretine sığınan dönemin istanbul valisi muammer güler. bugün, içişleri bakanlığı kamu düzeni ve güvenliği müsteşarlığı’nın başında.

    çandar’ın hrant’ın cinayetine yürüdüğü üç seneye dair oluşturduğu bellek, aslında bir suç duyurusudur. bu ülkenin yargısının, medyasının, siyasetinin, ordusunun ve akademisinin hangi suçluları barındırdığına dair ibretlik bir delil hrant. şimdi ihtiyacımız olan, yürekli bir savcı"

    http://www.radikal.com.tr/…leid=1037066&yazar=dİlek kurban&date=19.01.2011&categoryid=97
74 entry daha
hesabın var mı? giriş yap