18 entry daha
  • güzel bir fikri son derece yüzeysel bir şekilde işleyerek potansiyelinin çok altında kalmış.

    --- spoiler ---

    bir kere filmde yeterince detay yok. onca dakika, karakterlerin boş boş oturmasına harcanmak yerine filmi zenginleştirmek için kullanılabilirmiş. zira karakterler oturup saçmalamaktan başka bir şey yapmıyorlar. o durumda kalmanın zorluğu, ya da o durumda kalan insanların yapabilecekleri yeterince detaylandırılmamış. "zaten göt kadar bir telesiyejindeler ne yapabilirlerdi ki?" diyenlere buried diyorum. neler olabilirdi örneklerle zenginleştirelim:

    - kafayı sıyırmaya başlayan karakter faktörü: kızın yanında oturan çocuk soğuğun, açlığın ve umutsuzluğun etkisiyle yavaş yavaş kafayı sıyırma aşamasına gelir ve kızın hayatı için tehdit oluşturmaya başlar. tehlikeli hareketler sergileyen çocuk kurtulamayacaklarına inandığından intihara meyilli bir hal almıştır, arkadaşının ölümünden kızı sorumlu tutmaktadır ve onu da yanında götürmek istemektedir. kızın artık zorlu doğa koşullarından başka bir düşmanı daha vardır. artık ortam daha da gergindir. ve sonunda o masum kız kendi hayatını kurtarmak için arkadaşını vahşi bir şekilde aşağıya, kurtlara atmak zorunda kalır. hiç mi the walking dead izlemediniz?

    - zorlu koşullar faktörü: kız uyanır. kızın gözlerine yakın çekim girmiş olan kamera yavaş yavaş zoom out yapmaya başlar ve izleyici kızın yanağındaki deri parçasını uzatarak kopartan karga manzarasıyla karşı karşıya kalır. kız acıyla gözlerini açar ve bir anlık refleksle kargayı yakalayıp öldürür. ilerleyen dakikalarda açlığa daha fazla dayanamayan kız, yanında duran ölü kargayı parçalara ayırır ve zar zor yaktığı buz tutmuş çakmakla pişirebildiği kadar yer. üstüne de elinde erittiği buzu içer. biz de deriz ki vay be insan zorda kalınca neler yapıyor demek ki. hiç mi into the wild izlemediniz?

    - twist ending faktörü: filmin sonuna doğru kız kendilerini aramaya gelen bir ekip aracı görür. kısılmış sesiyle zar zor bağırır ve en sonunda sesini duyurmayı başarır. arama kurtarma ekibi kızı indirip ilk yardım işlemine başlar. kız rahatlamış bir şekilde kendini kurtarma ekibinin ellerine bırakır ve gözlerini kapar. bütün seyirci sonunda bir oh çeker. ama o da ne! kız tekrardan gözlerini açar ve hala telesiyejindedir! seyirci acı gerçekle yüzleşmek zorunda kalır. hiç mi the descent izlemediniz?

    bunlar ilk aklıma gelenler, örnekler çoğaltılabilir.

    --- spoiler ---

    yazık olmuş özetle. en azından 8'lik bir film olabilirdi.
143 entry daha
hesabın var mı? giriş yap