36 entry daha
  • billy wilder bu filmin hikâyesi için 1945 tarihli brief encounter’daki bir sahneden esinlenmiş ilk olarak*. söz konusu sahne doktor alec’in gizli aşkı laura ile baş başa kalabilmek için bir arkadaşının evini kullanmasıyla ilgiliymiş.

    yine 1950 tarihli billy wilder’ın sunset boulevard filminde de yönetmenin the apartment’ın senaryosu üzerinde çalıştığını görebiliriz. filmde untitled love story olarak anılır, bu hayalî senaryo. ilginçtir, filmde de başka bir senaryodan esinlenen küçük sahne üzerinden yola çıkılır.

    buna göre, film şirketi paramount için okuyuculuk yapan betty, bir senarist olan arkadaşı joe’nun bir senaryosunu değerlendirir. senaryoyu beğenmez ama küçük bir detay hariç. o detay üzerinden bu ikisi yeni bir senaryo yazarlar beraber. untitled love story olarak geçen bu yeni senaryoda biri gündüz diğeri gece okulunda öğretmenlik yapan iki kişinin aynı apartman dairesini dönüşümlü olarak kullanmasından bahsederler.

    nitekim, tekrar the apartment filmine gelirsek, bu filmde de baxter, sheldrake’e olayların ilk nasıl başladığını anlatırken gece okuluna gittiği zamanlarda evin anahtarını iyilik olsun diye bir iş arkadaşına verdiğinden bahseder, olaylar öylece gelişmiştir...
109 entry daha
hesabın var mı? giriş yap