8 entry daha
  • god is an astronaut'un -belki de bütün grupların- la divina commedia*'nın cennet bölümü ile en fazla özdeşleştirdiğim özelde parçası, genelde albümüdür. ilahi komedya'yı okuyan veya muhabbet arasında duyan herhangi bir kişi genellikle cehennem bölümlerinin tasvirlerini ve cehennemin içindeki olaylarının, olgularının söylentilerini kulak ucuyla da olsa duymuştur. mevzu bahis muhabbetlerde genellikle cennetin pek lafı geçmez. (muhtemel sebepleri için; (bkz: #22353297) bunun sebepleri arasında cennetin bilinçsel ve aydınlanma ölçüsünde bir mükafat sunması, zamansızlığı ve sonsuzluğu (buna bağlı olarak müphem olayları veya geneller isek olaysızlığı) vardır. bu açıdan uzun zaman boyunca cennet anlaşılamaz ve buna zincirle bağlı olarak itici gelmiştir. cennetin vaadettiği -daha doğrusu dante'nin ezoterik anlatısıyla içinde barındırdığı- aydınlık, bilgi ve sevgi ışıklarının katmanlaşmasıyla oluşmuş zihinsel boyutta vuku bulan, zaman ve mekandan bağımsız aydınlanma segmentasyonlarıdır. dante bunu gökyüzünde -hatta gezegenlerin açılımıyla- tasvir etmiştir ve cenneti yeryüzüne çift yönlü bağımlı kozmik olaylardan bağımsız kendi içinde olaylar ile tasvir edip, ezoterik şekilde açıklamıştır. işte god is an astronaut'un işbu albümüyle la divina commedia'nın kesişimini ben bu noktada yakaladım. hatta, dante'den esinlendiğini söyleyebileceğimiz henry vaughan'ın yazımına daha yakın bulurum bu albümü (zaten albüm ile ilahi komedya'nın ve/veya henry vaughan'ın the world'ünün arasındaki üçlü bağlantıları inceleyip, albümün hangisine yakın olduğunu inceleyebilecek kadar öteye gidebileceğimi de sanmıyorum)

    zihnimde bir anda oluşup, dallanıp budaklanan bu fikri bir adım daha öteye taşımam gerekirse; god is an astronaut'un self-titled'ının bu bağlamda ilahi komedya'nın cehennem bölümüne (burada all is bright, all is violent ile ters bir mantıkta, albüm kapağıyla birlikte düşünmek gerekiyor) daha yakın bir albüm olduğunu öne sürebilirim. all is violent, all is bright'taki ışık ve sonsuzluğa olan göndermeleri parça isimlerinden kıvılcımlandırıp, zihnimize ilahi komedya'yla olan ilişkisellik bütünleri olarak göndermek hiç de zor değil. burada bir nesneyi salt başka bir nesne üzerinden açıklayıp, anlamlandırma gibi bir durum aslında. sadece benim zihnimde oluşmuş bir durum -belki de daha önce hiç duymadığım için böyledir- olabilir. fakat burada eser ile albüm arasındaki ilişkiyi tetikleyecek bir kıvılcımı bulmak gerekiyor -ki o kıvılcım gaybden, hiç bir şey yokken gelmiyor. aksi takdirde, oturup burada dark side of the moon ile ilahi komedya bağlantısı inceliyor olabilirdim.

    bunun da ötesinde, iyice kafayı kırdığımı ima edercesine, far from refuge'ün de purgatory bölümüne ithafen yazıldığını iddia edebilirim.
27 entry daha
hesabın var mı? giriş yap