5 entry daha
  • fas’ın en yaşanılır şehridir. içinde tarih, kültür, modern hayat, din, sakinlik, deniz, gece hayatı yani aranan her şeyi barındırır. yeni şehrin adı agdal’dır ve merkezden yaklaşık beş km. uzaklıkta kurulmuştur. agdal ile tarihi rabat arasında gece kulüpleri, parklar, lüks binalar bulunur. agdal her türlü restaurant ve eğlence yerleri ile gecenin geç saatlerine kadar canlıdır. tren hem agdal hem de rabat merkezde durmaktadır. dolmuş taksilerle seyahat edebileceginiz gibi yaklaşık 20 dirheme mavi uno taksiler ile de ulaşabilirsiniz.
    rabat merkez ise yeni şehrin uzağa kurulmasından dolayı tarihi dokusunu korumuştur. görkemli dış surlardan şehre giriş yaparsınız. sizi önce kraliyet sarayı sonra da fransızların yaptığı ville nouvelle karşılar. ortada geniş bir bulvar, palmiye ağaçları, yeşillikler ve her iki tarafında geniş kaldırımlı fransızlar zamanında yapılmış binalar bulunur. kaldırımın üzerindeki her üç dükkandan biri kafedir. kafelerin önü arkası duvara yaslanmış sandalyede oturup saatlerce sokağa bakan fas’lılar ile doludur. hepsinin önünde nosnos dedikleri filtre kahve bulunur ve bunu kalkana kadar bitirmezler. tren garını da geçtikten sonra daha eski ve bakımsız surlarla kaplı medina ya varırsınız. fas’ta icinde ayakçılar tarafından rahatsız edilmeden dolaşabileceğiniz, pazarlıksız en uygun fiyatı alış veriş yapabileceğiniz medina rabat’tadır. medinanın içlerine doğru gitmek yerine sağ tarafa doğru diğerlerine gore genişçe caddeyi takip ederseniz üstü cam ile kaplı turistik kısma gelirsiniz. burayı yukarı doğru bitirirseniz medinanın dışına çıkar ve buyuk surlarla çevrili kasbah ile karşılaşırsınız. kasbah girişinin hemen altında güzel bir endülüs bahçesi bulunur. kasbaha girer girmez sizi mavi-beyaza boyanmış evleri ve güzel kapıları ile oudaias karşılar. kasbahın sonunda yüksek surların üzerinden nehir ile okyanusun buluştuğu nefis manzarayı seyredersiniz. nehrin karşı tarafındaki sale şehri bütün zenginliğini ve canlılığını rabat’a kaptırmıştır. gene de arabanız varsa sale’nin kıyılarındaki salaş balık restaurantlarını tavsiye ederim. rabat ve saleyi birbirinden ayıran nehrin üzerindeki köprünün alt tarafında hassan kulesi ve kraliyet mozelesi bulunur. üst tarafında ise chellah isimli romalılar zamanından kalma antik şehir vardır. kraliyet sarayı ile nehir arasında bakanlıklar ve konsolosluklar bulunmaktadır.
    agdal modern binaları, tramvayı, mağazaları, kafeleri, restaurantları ile her zaman vakit geçirebileceğiniz kısımdır. barların ve şık restaurantların yanı sıra gece kulüpleri de bulunmaktadır. amnesia, bloom, high club avrupada bile örneğine az rastlayabileceğiniz diskolardır. özellikle haftasonları uykusuz geceler sizi beklemektedir.
17 entry daha
hesabın var mı? giriş yap