98 entry daha
  • madrid’de ulaşım

    öncelikle madrid’de gezip görülmesi gereken hemen her yere metroyla ulaşabilirsiniz. adreslerin %90’ı metroya göre tarif edilir, siz de adres sorarken metroyu referans vermelerini isteyin. havaalanına kadar uzanan bir metro ağı var, metro içinde ve istasyonlarında çek-çekli bavulunuzu rahatlıkla taşıyabilirsiniz. bunun dışında taksiler de oldukça güvenilir, ama pahalı.

    metro

    bilet satışları metro istasyonlarının içinde yapılıyor. havaalanından metroya indiğinizde turnikelerden hemen önce bilet bankolarını göreceksiniz. buralarda çok kullanımlık metro biletleri satılıyordu, her seferinde bilet almakla uğraşmamanız için bunlardan almanızı tavsiye ederim, bilet satılan yerden ücretsiz metro planı isteyin (plano del metro), hatların kesiştiği durakları inceleyin. kolaylık olması için metro planı linkini gönderiyorum-http://www.metromadrid.es/…noesquematicoespanol.pdf (en son 9 aralık 2012'de güncelledim) . kırmızı, sarı, mavi ve yeşil hatlar en çok kullanılan, şehrin merkezinden geçen hatlardır, ayrıca moskova'da gördüğüm metro hatları arasında bağlantıyı sağlayan circular hattı da kurmuşlar şimdi - 5 nolu gri hat,- süper olmuş.

    şehir merkezi, sokaklar, meydanlar, alışveriş

    puerta del sol : metro hatlarının merkezi de denilebilir (sol durağı), şehir turunuza buradan başlamanızı tavsiye ederim, ana caddeden yürüyerek plaza mayor’a geçebilirsiniz (otelinizden bir şehir planı temin ettiğinizi varsayıyorum), burası madrid’in ve belki ispanya’nın en büyük ve güzel meydanıdır. yol üzerinde hediyelik eşya dükkanları, irili-ufaklı tapas barlar, marketler ve giyim mağazaları bulunur. plaza mayor’dan sonra yaklaşık 15-20 dk. yürüme mesafesindeki palacio real’e (kraliyet sarayı) gidebilirsiniz. girişi sarayın güney tarafında kalıyor, girişler ücretli (9 € rehberli), pazartesi hariç hergün açık.

    retiro parkı: yapay bir gölün de bulunduğu madrid’in şehir merkezine yakın yeşil alanı. sandal kiralayarak gölde ufak bir tur yapabilirsiniz. güzel havalarda şehrin en canlı yerine dönüşür. metroyla kırmızı hatla retiro durağından ulaşabilirsiniz.

    el rastro: madrid’in bit pazarı. pazar günleri kurulur, yeşil metro hattındaki la latina’da inerek ulaşabilirsiniz. hediyelik eşya vs. almak için güzel bir yer. yalnız kalabalık oluyor, hırsızlığa karşı dikkatli olun, öğleden once çok kalabalıklaşmadan gitmenizi tavsiye ederim.

    el corte ingles: madrid’de sol’de bulabileceğiniz meşhur alışveriş mağazası zinciri.

    toledo:

    madrid’den otobüsle 1,5 saatte gidebileceğiniz, ispanya’nın madrid’den önceki başkent. ben buraya gitmedim ancak günübirlik turlarla gidilen ortaçağ mimarisiyle oldukça populer bir kasaba. büyük bir kalesi ve katedrali var. otelinizden toledo’ya nasıl gidilebileceğiyle ilgili bilgi verebilirler.

    müzeler

    özellikle prado ve reina sofia müzelerini tavsiye ederim. prado’da goya ve velazquez gibi 15-16. yüzyıl sanatçılarının eserlerini görebilirsiniz. pazartesi hariç hergün 09:00-20:00 arası açık, giriş 8€. metro kırmızı hat– banco de españa.
    reina sofia’da dali ve picasso gibi modern dönem sanatçıların eserleri mevcut. picasso’nun meşhur guernica’sı da bu müzede. salı kapalı, pazarları öğlene kadar açık, giriş 6 €. metro ile atocha istasyonundan ulaşabilirsiniz. bu civarda tren istasyonunun karşı tarafında kalan büyük ama salaş tapas restoranlarında yemek yenilebilir.

    santiago bernabeu: stad turu ve müze maç günleri hariç 19:30’a kadar ziyaretçilere açık. giriş kişi başına 16€. metro ile 10 numaralı lacivert hatla santiago bernabeu durağından ulaşabilirsiniz.

    yeme içme

    öncelikle (bkz: #14245780)
    yemek olarak daha çok ekmek üzeri atıştırmalık ya da sandviç tarzı kuru şeyler tüketiliyor.
    en meşhur yemekleri: paella (safranlı deniz ürünleri pilavı), arroz negro (siyah pilav- karabiberli sarımsaklı deniz ürünleri pilavı), tortilla de patatas (patatesli omlet), gazpacho (sebze parçalı soğuk domates çorbası) ve tapas (mezeler).

    tapas menüsü ispanyolca’ysa bilmeniz gerekenler: patatas bravas-patates kızartması, calamares fritos – kalamar kızartma (limonla servis ederler), alioli – sarımsaklı sos, jamón -domuz jambonu, jamón serrano’yu tavsiye ederim.

    içecek olarak bizim efes seviyesinde biraları var, cerbeza bira demek. güzel şarapları var, vino(şarap, bino okunur) tinto kırmızı/blanco beyaz. vino tinto de verano (gazlı kırmızı şarap yemeklerde güzel oluyor) ve sangria (meyveli, gazlı şarap) yine tavsiye edebileceğim içecekler.

    restoran tavsiyelerim aşağıdaki gibidir
    1) plaza de santa ana'ya gidilecekse, meydandaki buyuk otelin yakininda (meydanin ortasindan oteli saat 12 yonune koyunca, saat 10 dolaylarinda) lateral diye bir tapas restorani var. kaliteli bir tapas icin en guzel adres:)

    2) chueca dolaylarinda, calle libertad 21 numara'da bazaar diye bir restoran var.ascilik okuyan ogrencilerin staj yaptigi bir restoran diye dusunun. yaptiklari yemeklerin kalitesi ve sunumun guzelligi surekli degerlendiriliyor, o yuzden cok basarili isler cikariyorlar. fiyatlar da cok uygun. klasik ispanyol yemekleri bulunabilecek bir ortam degil yalniz; daha uluslararasi denebilir. "los isimos" denilen tatlidan yemeden kalkmamanızı öneririm
    http://www.restaurantbazaar.com/

    3) gun icerisinde atistirmalik yemekler icin iki yer guzel olabilir: birincisi, plaza mayor'a cok yakin (yanilmiyorsam calle mayor 5 numara'da) 100 montaditos diye ufak sandvicler yapan (tapas tarzi) ve yaninda tinto de verano icmeye cok uygun bir mekan var. keyifli bir yer olabilir. ikincisi ise casa de labra (sol meydanindaki el corte ingles'e cok yakin). calle tetuan 12 numarada, 150 yillik, tarih olmus bir restoran. ayakta durarak, hemen restoranin onunde duran kalabaliga karisip kizartilmis bacalao, vb. tapaslar yiyip yaninda da bir bira icmek paha bicilmez..

    4) casa labra ile ayni sokakta, ama sokagin bayir yukari giden diger yonunde de et severler icin mukemmel bir arjantin parilla restorani var. adana'dan misafirlerimiz geldiginde bayilmislardi oraya... adana kebabina en yakin onu bulabildik:) restoranin adi parrilla el gaucho (kapidan bakinca ayak ustu yemek yenen bir bufe gibi durabilir, ama iceri girince arkada restoran bolumu var). calle tetuan 34 numarada....

    5) hem flamenko izleyip hem de yemek yenebilecek unlu bir restoran var (corral de la moreria). fiyatlari biraz pahali olabilir. adresi calle morería, 17...websitesinde detayli bilgi var: http://www.corraldelamoreria.com/

    ispanyolca’da günlük kullanabileceğiniz bazı kalıplar:
    cuanto cuesta _____? (kuanto kuesta, kaç para?)
    donde es ______? (nerede?)
    uno / dos por favor. ( bir/ iki tane lütfen)
    cerveza (serbesa-bira)
    la cuenta por favor (hesap lütfen)
    hola (ola, merhaba)
    hasta luego (asta luego, görüşmek üzere)

    iyi seyahatler :)
374 entry daha
hesabın var mı? giriş yap