3 entry daha
  • abuk subuk bir komedi. bir nevi mizah masturbasyonu. yapan kişiler tarafından karşı tarafın gülüp gülümemesi umursamaksızın abuk subuk olaylar, hareketer veya sözler kullanılarak yapılır. o an beklenmedik şeyin olması, insanları güldürmek için değil bir iki saniyelik veya daha uzun süreli dumur anları yaratmak için yapılması en büyük özelliği.

    mesela blackfoot adlı rock grubunun 80lerde çektiği teenage idol adlı şarkının klibinde otobüse binen adama, aniden ve hep bir ağızdan bütün otobüsün şarkının nakaratını kendilerinden geçerek söyleyip 1 saniye sonra sanki 1 saniye önce hiç bir şey yapmamışlar gibi yerlerine oturup sessiz bir şekilde durmaya başlamaları bu olayın özetidir. otobüs demişken kaygısızlar dizisinde otobüse binip şu önceki arabayı takip et diyen adamı unutmanın pek mümkün olmadığını da söylemek lazım.

    türk sinemasında ilk örnekleri şener şen'in oynadığı arabesk ve amerikalı gibi filmlerle başlayıp absürdlüğün suyunu çıkaran bir kaç filmle devam etmiştir. mustafa sandal'ın seneryosonu yazıp, sinan çetin'in yönettiği bay e adlı film absürt komedi ve mallık arasında kalan nadir eserlerimizdendir. amerikan sinemasından mars attacks veya çok fazla amerikancıysanız the big lebowski, avrupadan direktoren for det hele gibi örneklerle çoğaltılabilir.

    müzik sektöründe de görülen örnekleri var: mesela yonca evcimik'in 90larda bilmeden yaptığı şey devamında barbaros hayrettin üstamız tarafından barış mançovari bir sentezlemeyle bereber ilerleyip absürt komedi konusunda oldukça kült noktalara gelmiştir. nasıl bir şey diyenler ben sizin babanızım adlı şarkıyı dinleyerek bu konuda kendince bir düşünceye varabilir. barbaros abinin dışında baba zula'nın tabutta rövaşata filminden replikleri birleştirerek yaptıkları arkadaşlar iyidir adlı şarkıya da bir göz atmak lazım.

    görsel materyal olmayınca yapılması en zor olan mizah çeşidi olduğu için, doğrudan yapmaya çalışan kişi tepkilere maruz kalabilir. dead man filminde sürekli şaçma sapan ve anlamsız şeyler söyleyen nobody adlı karaktere william blake'in sinirlenerek verdiği tepki absürt komediye insanların verdiği tepkinin genel bir özetidir aslında. nobody anlamsız ve mantıksız şeyler söylüyor ama onu içinde bir anlam barındırıyormuş gibi söylüyor. ilk önce içindeki anlamı ve gizemi çözmeye çalışan insan, aslında bunların laf olsun diye söylenmiş saçma sapan şeyler olduğunu anlayınca birden sinirlenip tepki vermeye başlıyor.

    mesela benim bunları toplumsal bir bilgi veryormuş gibi yazıp, aslında daha önce tanık olduğum absürt komedi öreklerini internet ortamında arşivlemek için yedeklediğimi belli etmeden ciddi bir şekilde yazmam, hatta bu bilgiyi kimin alıp almayacağı çok da umurumda olmamasına rağmen sanki önemli bir şey anlatıyormuş gibi yapmam, bu mizahın ana ritmini oluşturan ve karşıdaki insanı genelde sinirlendiren inceliğin ta kendisi.
32 entry daha
hesabın var mı? giriş yap