1 entry daha
  • yalnızca hristiyan batıda aranmaması gereken karşıtlıktır.

    türk karşıtlığı'nın belirli bir politika olarak benimsendiği ve uygulandığı ilk ülke osmanlı imparatorluğu'dur. özellikle fatih sonrasında osmanlılar, rejimlerinin vazgeçilmez bir parçası olarak, türk karşıtlığını uygulamış ve yaşatmışlardır.

    osmanlıların, türkler'in nüfusunu bilinçli ve dizgeli bir süreçle azaltması, osmanlı rejiminin türk karşıtı politikalarının en güzel örneklerindendir. türkler, özellikle de genç bireyler, yüzyıllar boyunca zorla askere alınmış ve savaş meydanlarında kurşun asker olarak öne sürülüp öldürtülmüş ve böylece türk nüfusu üstünde kontrollü bir baskı sağlanmıştır.

    diğer bir uygulama da türkler'in islam öncesi tarihlerinin yok sayılması ve türk kültürünün yok edilmeye çalışılarak sami/arap kültürünün yerleştirilmeye çalışılmasıdır. bu çerçevede türkler'in giysileri, mimari yapıları, gelenekleri yasaklanmış, yerine osmanlı türevleri yerleştirilmiş ve türkler'in kendi tarihle bağları kopartılmıştır.

    osmanlıların türk karşıtı politikalarından bir diğeri de; türkçe eğitim verilmesinin yasaklanması, türkler'in türkçe eğitim görmesinin ve meslek edinmesinin bilinçili ve dizgeli biçimde engellenmesidir. bu çerçevede medreselerde osmanlıca denen arapça türevi dil zorunlu kılınmış, türkçe eser veren -örneğin yunus emre gibi- kişiler -kapalı bir dille- kafir ilan edilmiştir.
17 entry daha
hesabın var mı? giriş yap