7 entry daha
  • kıbrıs'ta kadın hakları ve lgbtt'lerin hakları için faaliyet gösteren feminist atölye(fema). en son uluslararası homofobi karşıtı gün'de yani 17 mayıs'ta bir bildiri yayınladılar şöyle ki:

    kıbrıs’ta lgbtq bireyler vardır!

    ayrımcılığı sonlandır!

    kktc devletinin anayasası, demokrasi, eşitlik ve insan haklarından bahsederken, başka yasalarıyla toplumun bir kesimini sırf cinsel yönelimleri ve/veya cinsiyet kimlikleri dolayısı ile ayrımcılığa maruz bırakıyor. cumhuriyet meclisi, 25 nisan 2008 tarihinde meclis eski başkanı fatma ekenoğlu’na sunulan, fasıl 154 ceza yasası değişiklik önerisini tartışmaya açmıyor! yasa önerisinde eşcinsel ilişki suç olmaktan çıkarılıyor; bireylerin bedenlerine uygulanan taciz ve tecavüz gibi eylemler ahlak kavramı altında değerlendirilmekten çıkarılıyor ve bireyin bedensel bütünlüğüne yapılan saldırı olarak güncel birleşmiş milletler tanımlamasına göre hem erkek hem de kadın için uyarlanıyordu. fakat kktc meclisi ingiliz sömürge yönetiminden miras kalan ve artık güncelliğini yitirmiş taciz ve tecavüz yasaları suçların önüne geçebileceğini öngörüyor olmalı ki, değişiklik önerilerini kale almıyor!

    toplumsal ihtiyaç ve talepleri meclise taşımak üzere seçilmiş milletvekillerini, eğitim, sağlık ve çalışma hayatı gibi alanlarda, yani lezbiyen, gey, biseksüel, transgender ve queer(lgbtq) bireylerin yaşamlarında ayrımcılığın etkisini en fazla hissettiği alanlarda, pozitif eylem yasaları ile ayrımcılığın önüne geçmeye davet ediyoruz. kktc devletini, cinsiyet geçişi/beden inşası operasyonlarına sırf birey ve doktor arasında yaşanan özel bir durum olarak değerlendirmekten vazgeçmeye; operasyon masraflarını karşılamaya ve bu tür operasyonlarda birey sağlığının güvence altına alma yönünde bir takım iyileştirici standartlar geliştirmeye çağırıyoruz. bu yönde atılacak olan adımların ise, devletin birey bedeni üzerinde tahakküm mekanizmaları yaratmasına mahal vermeden (uzun psikiyatrik/hukuki süreçler, kısırlaştırma /”sterilization” ve önceden evli ve çocuk sahihi olmama gibi) atılması gerektiğinin altını çizip talep ediyoruz.

    bizler, fasıl 154 ceza yasası kapsamında eşcinsel ilişkiyi suç sayan yasanın ivedilikle kaldırılmasını; taciz ve tecavüz’ün bireyin bedensel bütünlüğüne yapılmış bir saldırı olarak düzenlenmesini talep ediyoruz. sosyal adalet anlayışının bir gereği olan eşitlik, adalet ve demokrasinin ayrıcalıklı olanların değil, ayrımcılığa maruz kalan tüm toplumsal kesimlerin hakkı olduğunu söylerken, devletin bu konuda bir an önce gerekli düzenlemeleri yapmasını istiyoruz!
    uluslararası homofobi karşıtı gün’de haykırıyoruz:
    homofobi, bifobi ve transfobi’nin olmadığı bir dünya mümkün!

    feminist atölye

    http://www.sendika.org/yazi.php?yazi_no=37398
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap