7 entry daha
  • tanklarin dayanikligi sadece savunmasina bakilarak olculemez. bu yuzden ikinci dunya savasindaki alman tanklarini inceleyelim.

    panzer 3: oyuncak gibi olan, hizli, zirhi sadece askerlerin atesinden koruyabilicek guctedir. fransiz tanklarindan daha hafif bir zirhtir, savasi kazandiran buyuk bolumunun bir arada kullanilmasi ve de fransizlarin tank boluklerini bolup guclerini bolmeleridir. ingiliz tankiyla kapisirlar. kuzey afrika'da neredeyse birbirine denk olduklari gorulmustur.
    panzer 4: panzer 3un gelistirilmis bir modeli olup ozellikle iyi bir piyade destekcisi gorevini iyi gerceklestirmislerdir ama 42lerde rusya'da artik beklentileri karsilayamaz hale gelip panter,tiger,konigstigerin dizaynina yol acmistir.44lere gelindiginde dahiyane(?) bir fikirle tankin yakit deposunun hacmi arttirilmistir. tabi bu arada buyuk yakit sikintisi almanya'yi kasip kavurmaktadir. churchill ve shermanlara karsi neredeyse esittirler.belkie 75 mm biraz daha one gecirebilir 4u.
    panther: tiger'in rus sartlarina uygun olmadigini gorupte panter gibi belki su an bircok mbt'nin evrimine sebep olmustur. baslarda yine bircok meknik problemden muzdariptirler. o bakimdan kursk'ta bircok ariza vermislerdir. daha sonra cogu sorun halledilmistir. genelde t34le ikinci dunya harbinin superstari olarak kabul edilirler. ama yerterli sayiya ulasamamis, yakit sikintisi sonunu getirmistir bu guzel dizaynin. hem rus hem muttefik dizaynina karsi yeterlidir bu dizayn.
    tiger: yakiti su gibi icen mekanik hayvanat. cok agir oldugu icin rusya'nin balcigina saplanmistir. ayni zamanda kronik olan cabuk bozulma emareleri bolca mevcuttur.kesinlikle amerikan tanklariyla olan catismalari kazanir; ee tabi calisirsa.
    konigstiger: 70ton gibi bir agirlikla ve inanilmaz bir zirhla sizi topcu atesinden korur. 3km(2.9'dan vuran gencler mevcut) gibi bir uzakliktan vurabilirsiniz dusmani. ama kotu yani calistirdiginiz vakit 200metre/litre gibi bir yakit sarfiyatinin olmasidir. ayni zamanda bu agirlik zamanin metalurji biliminin sinirlari zorlamis ve bircok stres catlaklarina ve de bir cok mekanik soruna sebep olmustur.tiger azmansa konig onu sis kebap niyetine yer. tabi kicini kaldirabilirse.hizlari iyi olup mekanik problemlidirler.
    stug,stuh vs: bunlar kesinlikle tank olarak kabul edilemezler, oynayan bir taret yoktur. sonlara dogru piyadelere karsi makinali tufek lutfedip konulmustur. ama kesinlikle bu listedeki en faydali olanlardandir. ama tank olmadiklari icin bu konunun disindadirlar.iyi tank avciligi yapmislardir zamaninda.

    yani sadece batinin ebesinin bir tarafina koymus goygoyculugu yapmamak lazim. almanlar pahali, modern ama ekonomik olmayan modellerle ugrasirken, ruslar t34 platformunu gelistirerek ve her dizayn safhasini basitlestirip, ucuzlatarak savasi almislardir. ucuz ve basit yapim oldugundan cok cuzzi paralar odeyerek iyi bir fiyat/performans tutturmuslardir.
    muttefiklere gelince ise muttefiklerin tanklarinin hepsi boktandir. sadece baslarda bir fransiz umudu vardir, ama onlarda mekanik olarak komplike ve dayaniksizdir.
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap