71 entry daha
  • umberto eco'nun jorge luis borges'e olan antipatisini açıkça ortaya koyduğu roman.

    romanın daha başında, fransisken rahip, baskerville'li william'ın neredeyse aynen, edgar allan poe'nun auguste dupin'ine benzer şekilde (morgue sokağı cinayeti'nin başındaki analiz özellikle) bir analiz yapması (kayıp at brunellus'un nereye gittiğine dair) her halde her okurun gözüne çarpmıştır. eco, niçin, poe'ya referans vermektense (dupin, holmes'tan önce yaratılmıştır) conan doyle'a referans veriyor.

    herhalde, eco, borges'ten gıcık kapmaktadır. borges'in poe'yu ne kadar sevdiği ve takdir ettiği ortadadır. eco, borges'e gıcık kapıyorsa, ayrıca, tabii ki onu manastırın kütüphanesine - en azından - sevimsiz bir kitap aşığı olarak (jorge) koyacaktır. nitekim bunu da yapmıştır.

    eco'nun borges'ten hoşlanmamasına bir başka örnek foucault'nun sarkacı'ındaki william shakespeare'e duyduğu nefreti açıkça ortaya koymasına ilişkindir. yine, bilindiği üzere, eco, bu romanda, borges'in çok sevdiği shakespeare'i bayağı bayağı aşağılamaktadır. francis bacon'ın gizliden gizliye shakespeare için metin yazdığı dedikodusunu yaymaktadır.

    william baskerville tabii ki eco'nun adamıdır. eco, onu her yerde yüceltir. ama william'ın hocası roger bacon'dır. aslında new atlantis'in yazarı francis bacon (asılsız rüşvet iddialar dışında) da fransisken roger bacon (büyücülük ithamları dışında) da saygın bilim ve felsefe insanlardır. eco, önce, francis bacon'un francis kısmını alır (yoksul fransiskenleri sahiplenip); sonra, fransisken roger bacon'ın (fransiskenler tali bir nedenle onu afaroz etmişlerdir) bacon kısmını alır. francis isminden kaynaklanan fransiskenliği william'a giydirir, öte yandan iki ayrı bacon'ın olumlu kısımlarını da yine william'a içirir.

    aslında daha da gidebiliriz; borges'in bir diğer sevgilisi dante'nin hatırı kalacak ama bu sıcakta yeter değil mi. bu tür, insana önce ilginç gelen ama giderek insanı bezdiren benzer senaryoların daha kralları foucault'nun sarkacı'nda varlar.

    formül neydi. her şeyin her şeyle ilişkisi var (foucault'nun sarkacı). marifet uygun bağlantıları bulmak. sürçü lisan ettikse affola.
92 entry daha
hesabın var mı? giriş yap