6 entry daha
  • kürt kökenli bir vatandaşımda tuhafıma gitti nedense bu başlık.

    yunanistana gitmiştim bir kaç sene evvel.atinada metroda beklerken arkadan bir ezgiler geliyor.udlu kanunlu kemanlı ezgiler.orda öylece sabitlenip müziği dinlemek isterdim.o kadar bizden o kadar rahatlatıcı bir ezgiydi ki anlatamam.

    herşeyi kategorize etme eğilimimiz müziğe de bulaştı galiba.müzik,toplumun aştığı handikaplardan, savaşlardan,devrimlerden,acılardan,bunalımlarından,facialarından,zaferlerinden beslenen bir şey.masanızın üstüne bıraktığınız bardak gibi orda öylece hareketsiz duran etkisiz eleman değil.bundan dolayı duru saf katışıksız bir kürt müziğinden,türk müziğinden,alman müziğinden bahsetmek pek mümkün değil.yunanistanda başıma gelenden sonra bunu düşündüm.bizim komsumuz olan bir ülkede sana o kadar yakın bir ezgi yakalıyorsun ki hayran kalıyorsun.herşey iç içe geçmiş esasında.

    ben ermenice şarkılar dinlediğimde tek bir sözük anlamasam bile duygulanırım.kürtçe müzik dinleyen ama kürtçe bilmeyen dostlarda böyledir eminim.müziğin dili evrensel çünkü.bundan dolayı müziği alman müziği,afrika müziği diye ayırmak çok mantıklı değil.tek bir ırka has bir müzikten bahsetmek olanaksız çünkü.

    aram tigran ermeni asıllı kürtçe müzik yapan bir sanatçıydı mesela.şivan perwer in pek çok şarkısı türkçeye çevrilmiştir.tatyos efendi ermeni asıllıydı türkçe parçalar yarattı.ezgileri 300 senede geçse, türk müziğinde!! yarattığı etkisi geçmeyecek.rakılı mezeli ortamlarda şarkıları hep söylenecek.

    şimdi hangi sınıfa yazacaksın bunları?adamlar sanatçı.kürtçede müzik yapar ermenicede türkçede.önemli olan hangi dilde müzik yaptığı değil.tek bir sözcük anlamadığınızda bile icra ettikleri müzik ruhunuza dokunabilmesidir.müziği güzellğide burdan geliyor zaten.herhangi bir ülkenin -ırkın tekelinde olmamasından.

    ha şu olabilir kürtçe şarkılar söylemiş sanatçılar incelenebilir belki.kronolojisi tutulabilir ama böyle bir sınıflandırma yapmayı açıkçası hiç bir ırk için çok doğru bulmuyorum.
35 entry daha
hesabın var mı? giriş yap