3 entry daha
  • başarıyla ve başarısızlıkla değme bond filmlerine taş çıkartacak bir öykü esasen.

    16 eylül 1997 ; kara kuvvetleri komutanı atilla ateş hatay sınırında konuştu;

    “bazı komşularımız, ismini açık açık telaffuz edeceğim suriye gibi bazı komşularımız..... apo denen eşkiyayı kendi ülkelerinde barındırıp onu destekleyerek türkiye’yi terör belasına bulaştırmışlardır”
    ------------------------------
    1 ekim ; cumhurbaşkanı süleyman demirel, meclisin açılışında ilk defa suriye hakkında çok en üst seviyeden çok net konuştu;

    “esasen suriye, türkiye’ye karşı husument politkası izlemektedir, pkk terör örgütüne aktif destek sağlamayı sürdürmektedir .... mukabele hakkımızı saklı tuttuğumuzu sabrımızın taşmak üzere olduğunu dünyaya duyururuz”
    ---------------------------------------
    mit, hükümetin baskısıyla ilk suikast planını yaptı,

    bir tetikçi görevlendirilecek, suriye’de rejim muhalifi işbirlikçiler ile birlikte apo’ya suikast düzenleceyecekti, plana göre seçilecek mit tetikçisinin hadiseden sonra canlı olarak ortamdan çıkması mümkün değildi, bu göreve 4 farklı isim gönüllü olduysa da mit ve hükümet bu kaybı göze almadığı için plan iptal edildi.
    ----------------------------------------
    mit, ikinci suikast denemesini bir istihbarat savaşı üzerine kurguladı (mayıs 1996);

    suriye istihbarat teşkilatı gözdağı amacıyla, suriye’deki türk büyükelçiliğine ait bir mercedesi kaçırmıştı.
    türkiye misilleme olarak türkiye’de suriye büyükelçiliğine ait 3 mercedesi kaçırdı. suikast planı da bu noktada ortaya çıktı.
    plana göre mit, kaçırılan mercedeslerden birine yüksek tesirli patlayıcı yükleyecek, araç suriye’ye gönderilecek ve aponun ikamet ettiği, suriyeli yüksek yetkililerinde yaşadığı sokakta patlatılacaktı.
    araç yeşil (mahmut yıldırım) tarafından şam’a götürüldü, oradaki işbirlikçiye teslim edildi, işbirlikçi aracı aponun konutuna beşyüz metre uzağa parketti ve zamanı gelince patlatıldı.
    sonuç tam bir fiyaskoydu zira, patlayıcı düzeneği yanlış yerleştirilmiş, patlama yere doğru olmuş, sokakta 10 metre derinliğinde çukur açılmasına rağmen çevresine yeterli tesiri yapamamıştı.
    daha büyük fiyasko ise mit operasyon dairesi başı mehmet eymür, operasyonun başarılı olduğunu rapor etmiş, ankara’da sevinç rüzgarları yayılmış, gerçek aponun telsiz konuşmalarının dinlenmesi ile ortaya çıkmıştı.
    -------------------------
    mit vazgeçmedi ve üçüncü suikast planını yaptı (temmuz 1996);

    mekan bu kez beka’da yakınlarında aponun yeni kametgahı olan çiftliğe komşu bir çiftlik eviydi. mit yerel işbirlikçileri ile aponun çiftliğine yakın bir çiftlik evi kiraladı. burada dikkat çekmemek için sebze yetiştirmeye başladı. görev alan mit görevlileri çok iyi arapça konuşan ajanlar ve suriye rejim muhalifi destekçilerdi. hiç dikkat çekmediler.
    plana göre çiftlik evinde kullanılan traktörün romorküne patlayıcılar yüklenecek, aponun konvoyu geçerken patlatılacaktı.

    planı bu kez sağlıklı yapabilmek için polatlı yakınlarında, suriyedeki çiftlik evinin bir kopyası yapıldı ve bir tatbikatla patlatıldı ki iki buçuk ton patlayıcı kullanılacaktı, sonuç gayet ümit vericiydi.
    operasyon, cia konudan haberdar olması sonucu deşifre oldu ve iptal edildi.
    --------------------------------
    29 eylül – türkiye suriye sınırına askeri sığınak yaparak kapsamlı tatbikata başldı – eş zamanlı olarak diplomatik nota verildi.

    bu noktada, abd talebi ile devreye mısır girdi, bizzat hüsnü mübarek hafız esad’a durumun vehametini ileterek, pire için yorgan yakmamasını iletti.
    -------------

    apo suriye tarafından sınırdışı edildi;
    suriye, baskılara daha fazla dayanamayarak, abdullah sarıkurt adına düzenlenmiş bir pasaport ile şam – atina – stockholm tarifeli uçağına bindirildi.
    haberi alan mit, terör saldırılarına karşı yaklaşık elli havalimanında sivil ajanlarıını bulunduran mossad ile temsa geçerek, aponun takip edilmesini talep etti.

    apo yunanistanda;
    öcalan, atina’da yunan ulaştırma bakanı tarafından karşılandı, yunan gizli servisi tarafından 6 saat sorgulandı. bizzat gizli servisinin başındaki isim tüm görüşmeleri yönetti.
    yunan gizli servisi, rusya ile görüşerek, yine yunan gizli servisine ait bir uçakla, apoyu rusyaya gönderdi

    apo rusyada,
    pkk bu esnada rusya muhalif lideri, jirinovski ile temasa geçmiş, apoya ev sahipliği konusunda yedi buçuk milyon dolar karşılığında anlaşmıştı. (daha sonraları, jirinovski bu para için ”memnuniyetle alacaktım ama kimse vermedi, çok iyi para ama hiç kimse bana vermedi” derken , pkk jirinovskinin parayı aldığını idda etmişti)
    apo, jirinovskinin evinde beşgün, odintsovo’da bir evde 28 gün kaldı,
    bu süreçte mit de cia ile işbirliği halinde takipteydi ve cia aponun evinin koordinatlarını telefon takibi ile tespti ederek mit e iletmişti.
    dışişleri bakanı mesut yılmaz, rusya ile görüşerek apoyu istemiş, ruslar bizde yok ki cevabını verince, cia’den gelen bilgi sayesinde evin kapı numarasına kadar bildirerek, biz gelip alalım o zaman demişti.
    rusya, türkiyenin elindeki çeçen kozu sebebiyle zıtlaşmak istemedi, aponun rusya günleri sona yaklaşmıştı.

    apo italyada,
    pkk bu süreçte avrupadaki lobisini kullanarak italya başbakanı dallamaya ulaştı, dallama nın daveti üzerine, rusya günleri biten apo italyaya gitti.
    öcalan, italyaya gelişinde vizesiz yani kaçak geldiği için önce tutuklandı, sonra türkçe tercümesi; cehennem vadisin bölgesinde, kötülük sokağında olan villada 66 gün kaldı.
    mit durumu basına sızdırdı ve türkiyede italya aleyhine protesto gösterileri başladı.
    bu süreçte, koç ailesi italyan ortağı fiatın sahibi agnelli ailesi ile temasa geçti, agnelli ailesi de dallama başbakan ile görüşerek baskıyı arttırdı. iki ülke arasındaki büyük hacimli ticari ilişkiler gereksiz yere riskteydi.
    abd de italya ile temasa geçrek sınırdışı talep etti.
    italya, öcalanı göndermek için, hırvatistan, arnavutluk, tunus, libya, moldova ve filistin ile temasa geçti, ancak türkiye baskısı ile bu ülkeler teklifi kabul etmedi. italya, sudana ciddi para yardımı karşılığında apoya sığınma hakkı vermesini teklif etti, sudan abd baskısı ile teklifi kabul etmedi.

    apoya italyada suikast planı;
    mit italyanın tavrı karşısında, hükümet ve kamuoyu baskısı ile bir kez daha apoyu öldürme planı yaptı.
    aponun kaldığı villanın bir kaç yüz metre ilerisinde, italyan işbirlikçiler bir ev kiralarak teknik takibe başlandı. evin krokisinden, korumaların silahlarının çaplarına kadar herşey öğrenildi.
    operasyon planına göre; silahlar işbirlikçiler tarafından aponun villasına yerleştirilecek, türk operasyon timi sahilden bir bot ile villaya gelecek, saklanmış silahları alarak apoyu öldürüp çıkacaktı.
    bu noktada sıkıntı, aponun italyan gizli servisi tarafından korunması ve çıkacak çatışmada italyan ajanlarının da ölmesi idi, bu iki nato ülkesini savaşa götürebilecek bir gelişme olurdu.
    hükümet ve cumhurbaşkanı buna rağmeni operasyona onayı verdi.
    tarih kararlaştırıldı ve cia tarafına detaylardan bahsetmeksizin, operasyon yapılacağı bilgisi verildi.
    abd italya ile devlet başkanı seviyesinde görüşerek böyle bir operasyon karşısında italyayı savunmayacağını bildirdi, italya baskılara dayanamayarak apoyu suikastten iki gün önce tekrar rusyaya gönderdi

    apo tekrar rusyada
    apo, terör örgütünün kiraladığı bir özel uçakla, mecit mamoyan, ahment duman eşliğinde, cebinde elli bin dolar ile rusyaya uçtu.
    rusya’da dört gün kalan apo, tacikistanda rus hava kuvvetlerine ait bir üsde konuşlandı. rusya durumdan hoşnutsuzdu ve apoya sınır dışı edileceğini tebliğ etti.
    imdada yine yunanistan yetişti.

    apo güney kıbrısta
    yunan gizli servisi, emekli bir amiral ve üst düzey bir istihbaratçıyı göndererek apoyu st petersburg tan aldırdı.
    uçak yunanistan yerine güney kıbrısa indi. bu esnada, yunan gizli servisi apoya kendisinden sonra örgütün başına kimin geçeceğini sorarak gerekli organizasyonları yapmasını talep etmişti. apo için sonun yaklaştığının emaresiydi bu tavır.
    apo güney kıbrısta çok kısa kalabildi.

    apo belarusta
    apo hollandadan sığınma talep etmişti, cevabı da belarusta beklemeye karar verilmiş, güney kıbrıstan kalkan uçak minske indi, ancak rusya direktifi ile belarus apoya ülkeye giriş izni vermedi. minskte uçaktan inmeden eçen 3 saat sonrasında rota yine yunanistandı.

    apo yunanistanda
    apo yunanistanda bir askeri bölgeye getirildi.
    mossad durumu mite bildirdi, yunanistan türkiye ve abd baskısı sonucu iyice gerilmişti. apo burada sadece iki gün kalabilecekti.
    ------------------------------------------------------
    apo yakalanıyor
    cia 4, şubat 1999 tarihinde, mit şenkal atasagun ile temasa geçti, türkiye’nin gözü kara takibinden ve çılgın planlarından tedirgin olan washington yönetimi aponun teslim edilebileceğini bildirdi ancak belli başlı şartlar vardı;
    - öcalan sağ ele geçirilecek ve adil yargılanacaktı
    - operasyon detayları kapsamlı olarak türk tarafına verilecekti, kaç kişi olacağı, hangi silahların bulundurulacağı, nasıl bir uçak ile getirilmesi gerektiği

    şenkal atasagun, jandarma genel komutanı or. fevzi türkeri ile temasa geçti, ve onun koordinasyonunda devletin zirvesinde bir görüşme yapıldı, amerikalılar ile yazılı protokol imzalandı.

    operasyona gidecek ekip kuruldu;
    emekli bir albay – sorgulama uzmanı
    3 mit görevlisi – yakın dövüş sanatı uzmanı
    iletişim görevlisi – bol dil bilen bir mit görevlisi
    doktor – gata’dan bir kardiyolog
    ekip hiçbir bilgi verilmeden, üzerlerindeki tüm iletişim araçlarını bırakarak, cia ile buluştu son ana kadar nereye gideceklerini bilmiyorlardı.
    amerikalılar eş zamanlı olarak yunan gizli servisi ile iletişime geçerek, apoya kenyaya gidebileceği ve güney afrikadan sığınma hakkı alabileceği söylendi
    yunan gizli servis görevlileri, apoyu isviçreden kiralanan bir uçakla kenyaya götürdü. yunan elçilik görevlilieri heyeti karşılayarak nairobideki yunan elçiliğine götürdüler.
    öcalanı nairobi dışında bir evde barındırmak istediler, ancak öcalan direndi ve elçilik binasından çıkmadı, bu noktada yunan gizli servisi ile öcalan arasındaki ipler de gerilmişti.
    yunan gizli servisi öcalanın elçilik binasından çıkmasını istiyor ancak izlendiklerinden şüphelenen apo ve yanındakiler çıkmamakta ısrar ediyordu. hatta büyükelçiye hediye edilen silahları alarak kendilerini korumaya geçtiler ki bu yunan gizli servisini kızdırmıştı.

    tam bu esnada türkiyede operasyon için bekleyen ekibe kenyaya gidileceği bilgisi verildi. devlet envaterinde aralıksız 8 saat uçabilecek özel bir uçak yoktu.
    cavit çağların özel uçağı başka bir iş için denilerek 200 bin dolar karşılığında kiralandı ve türk ekibi yola çıkıp nairobi havalimanında beklemeye başladı.
    cia bir anda yan çizerek, aponun nerede olduğunu bilmediklerini söyledi, türk tarafı ise yunan elçiliğinin adresini vererek apo orada, biz gidip alırız o zaman şeklinde karşılık verdi. gelişmeden tedirgin olan cia çözüm üretmeliydi.

    apo büyük elçilikten çıkmamakta direniyordu, gerilen yunan gizli servisi apoyu yaka paça dışarı atma kararı aldı.
    bu noktada kenya gizli servisi devreye girdi. öcalan ile görüşerek ülkeyi terketmesini istediler, istediği yere gönderileceğini bildirdiler. öcalan amsterdama gitmek istediğini belirterek elçiliği terk etti.
    üç araç halindeki konvoyda, öcalanın bulunduğu araçta kenyalılar ile yalnızdı. kenyalılar diğer iki aracı atlatarak, apoyu refakatçilerinden kopardı.
    nairobi havalimanında ışıkları ve motoru kapatılmış olan uçağa yaklaştı kenyalılar, öcalan arabadan indi, uçağın kapısında, sarışın renkli gözlü birini görünce tebessüm etti. uçağa biner binmez sakinleştirici iğne yapılarak uyutuldu.

    öcalan artık türk ekibinin elindeydi, yıllar süren kararlı agresif mücadele meyvesini vermişti,
    apo, uyandığında levent göktaş’ın meşhur cümlesi ile karşılaştı;

    ‘abdullah öcalan memlekete hoşgeldin’

    bu filmin sonrası malum....

    metinle ilgili sorular;
    1- yukarıda anlatılanlar ışığında son 10 yılda suriye, yunanistan, italya, rusya gibi ülkeler ile olan ilişkimizi yorumlayınız
    2- yukarıda anlatılanlar ışığında son 10 yılda abd ve israil ile olan ilişkimizi yorumlayınız
    3- yukarıda anlatılanlar ışığında pkk'nın son on yılda geçirdiği evrimi anlatınız
    4- aponun yakalanması ile ne değişmiştir, sonuçları ile izah ediniz
    5- sizce mit bütün bu süreçte başarılı mıdır, tartışınız
    6- levent göktaş kimdir ve bugün nerededir anlatınız
    7- jirinovski sizce kandilde tatil yapabilir mi, hayal ediniz
    8- italyan başbakanı berlusconi mi olsun dallama mı ?
    9- bu pazar öğleden sonrasında oturup bütün bunları 2 saat ayırarak yazan sözlükçüyü deli mi zitti, bilmeyiniz
13 entry daha
hesabın var mı? giriş yap