338 entry daha
  • "dogal degil cunku uremeye yolacmiyor ve dogada onca tur arasinda 3-5 tanesinde var zaten" (bkz: #26424554) gorusunun yanlisligi, ve bu gorusu elestirenlerin de asiriya kacmasi gozonune alinarak, iki grubun da tutuksuz bicimde gunde en az 2 saat wikipedia okumasina karar verilmistir.

    normallik ve dogallik ayri kavramlar. escinsellik normal degildir ama dogaldir, tipki solak olmak gibi.

    normal olmak standarda, ortalamaya uymak demek. nufusun yuzde 10u solak, yuzde 5-15 arasi escinselse bunlar normun disindadir. tabii gunluk hayatta anormal kelimesine negatif anlam yuklendiginden, ayrimciliga ugrayan azinliklar icin bu kelimeyi kullanmak akillica degil. solaklarin cekinecegi bir durum yok ama escinselligin zar zor tahammul edilebildigi, saglik bakaninin dunya saglik standartlarindan alakasiz birsekilde bunu hastalik olarak tanimladigi bir toplumdayiz, tanimlarda hassas olmak lazim. sozluk daha acik fikirli oldugundan (ve saglik konularina saglik bakanina kiyasla daha bilimsel yaklastigindan) rahatca normal kelimesini gercek -ve anormal- sekliyle, yani yargi icermeyen sekliyle kullaniyorum.

    escinsellik dogaldir. bir kac nedeni var:
    1) oyle 3-5 hayvanda degil, 1500 ayri turde gozlemlenmis. milyonlarca turun pek azini surekli gozlemleyebildigimize gore, bu sayi gercekte cok daha fazla.
    2) zaten bir tanesinde olmasi da yeter dogal olmasi icin. yani dogal, dogada bulunan demek degil mi? 1500 degil de 3-5 olsaydi dogal olmaz miydi?
    3) memelilerden surungelere, solucanlara kadar genis bir evrimsel skalada gozleniyor, yani buna yolacan faktorler epey derinde, oyle "secim"in, "psikoloji"nin otesinde.
    4) homoseksuelligin her turlu cesidi gozleniyor. nadir olarak homoseksuel iliskiye giren de var, bunu surekli yapan da, sirf bunu yapan ve hetero hic takilmayan da (sonuncusuna ornek olarak koclar var. koc gibi adamsin deriz ya, bunlarin yuzde 10'u biseksuel de degil, salt homoseksuel)
    5) bize en yakin hayvanlarda, icinde bulundugumuz great ape/hominidlerin istisnasiz her turunde var. bonobolardaki seksin cogunlugu zaten escinsel.
    6) insanlik tarihinde yer bulmus, birbirinden binlerce kilometreyle, binlerce seneyle ayrilmis onca degisik kulturun her birinde escinsellik vardi. sumer'de, eski cin'de, antik yunan'da, musluman araplarda, katolik ispanyollarda, kizilderililerde, aborjinlerde, eskimolarda, amazonlarda, sahrada, karayiplerde....

    5000 yillik yazili tarih boyunca insanin ayak bastigi her yerde, her zaman varolan birseye; insanin insan olmadan once gecirdigi milyonlarca yil boyunca da her turlu sekliyle var olan birseye "dogal degil" demek icin cilgin olmak lazim.

    bak mesela, delilik de, cilginlik da normal degil (norma uygun degil), uremeyi zorlastiriyor ama dogada var. sonucta turun devamini tehlikeye atacak kadar kritik esigi gecmedigi surece, uremeyi zorlastiran binbir turlu sey dogada kendine yer bulmus: cilginlik, cocuk hastaliklari (ureyecek yasa gelmeden bireyi olduren seyler), kisirlik, aseksuellik... homoseksuelligin varolmasi daha da kolay cunku bu ornekler gibi kisitlayici da degil; sonucta cok gerekirse bonobolar gibi cocuk da yaparim, escinsellik konusunda kariyer de yaparim diyebiliyor bir insan.

    kaldi ki 2012'ye girecegimiz su gunlerde... bu ureme konusunu dert etmek icin de ayri bir cins olmak lazim. ulan oyle dogal yollardan ureye ureye 7 milyar olduk be. sinirlari en genis haliyle, batisiyla ve bizansiyla butun roma imparatorlugu icinde yasayandan fazlasi yasiyor bugun turkiyede. sadece 15 senede 1 milyar kisi daha ekleyecegiz. bir hindistan daha yani.

    kaldi ki 2012'ye girecegimiz su gunlerde...artik evrim devrim mi kaldi da "genlerimi sonraki nesile gecirmeliyim" telasi icinde olalim. gen yapisi iyi olan da dandik olan da hayatta kaliyor iste, artik muhim olan insanin fikirlerini yaymasi, genlerini degil.

    kaldi ki 2012'ye girecegimiz su gunlerde...insan hayatinda dogal olan ne? tek eslilik mi dogal? hic cinayet islemeden hayatini surdurebilmek mi dogal? tek tanricilik mi dogal? (dogadaki adam animisttir kardesim..gerci allah diye kukreyen aslanlar var) vucudundan ve ciplakliktan utanmak mi? depresyon mu? varolussal buhranlar mi? homoseksuellik bunlarin hepsinden eski bizim hayatimizda

    insan bir-iki bakis acisini dusunemez -veya hazir dusunulmusunu okuyamaz- ve yanlis bir sey soyler de bunca ayri noktayi da gozardi etmesi dogal/normal mi? (2012'yle ilgili esprili kapanis bulamadim, idare edin. zaten kapanistan oncesi de pek esprili degildi.)

    edit: bunu okuyup, nufus fazlaliligina escinselligi bir cozum olarak sundugum cikarimini yapanlardan ricam, bu sene hobi olarak pazar sabahlarini oss sozel sorularina ayirmalari.
1269 entry daha
hesabın var mı? giriş yap