130 entry daha
  • insanı tezatlıktan tezatlığa sürükleyebilen nuri bilge ceylan filmi. karlı bir istanbul sabahında izlenmeli.

    ~~~~~~~~~~ spoiler ~~~~~~~~~~

    filmin başında yalnızlığı kanıksamış her insanın verebilmesi olası olan tepkileri, olabilecek en nazik şekilde verdiği için mahmut'a hak vermeye yakındım. laubali tavır düşmanı olmamın etkisinden olacak; mahmut'la birlikte yusuf'a kızıyor, küfrediyor, yusuf'u harcıyordum. zaman sonra, yusuf'da da gurur olduğunu, o'nun karaköy taraflarında iş bakındığı esnada fark ettim. mahmut kendisine kızdıkça ve tüm o gereksiz bohem havasıyla yusuf'u ezmeye çalıştıkça, yusuf'un içlenmeme ihtimali olabilir miydi hiç? anlam veremedim.

    mahmut'un eski eşiyle konuşurkenki tavrından, o'nun da içinde maneviyat olduğunu anladığımda, oldukça şaşırdım. o zaman yusuf'a hunharca sinirlenirken, bir yandan pişmanlık yaşamaması nasıl mümkün oluyordu?... yusuf'un hayatını değiştirmesi için kalmaya devam etmek tek şansıydı ya, ondan belli etmiyordu sanırım mahmut'a olan kırgınlığını. belli etse bu hal ve tavrını sürdürür müydü mahmut? yalnızlığı, yeryüzünde tek olduğunu sanmaya doğru hızlı adımlarla koşarken sürdürme ihtimali yüksekti sanki... peki ya yusuf'un oyuncağı gösterip sahtekarca gülümsemeye çalıştığı an da mı anlamamıştı, bir şeyleri yanlış yaptığını? sinemacıydı o; duyguları aktarmayı herkesten iyi bilirdi. buna rağmen yusuf'a hak vermemesi ihtimal dahilinde miydi? değildi, olmamalıydı.

    dışarıda bu kadar nazik, bu kadar terbiyeli takılan adamın yaptığı o hareketi, o ezdiği taşralı yusuf yapmazdı be! anlamadan, anlamaya çalışmadan yargılamamayı öğrenmek... bu yetinin kazanılması için öyle çok kitap okumaya, ışığı güzel ayarlayıp harika kareler yakalamaya, ayakkabının kokmaması için içine parfüm sıkmaya gerek yokmuş. e peki gerekli olan ne? belki de sevgi. her şeyi insan psikolojisine bağlayabiliyorsak, bunu da hemen bağlayıveririz bence. mahmut'un gereksiz gururu, pişmanlığı deriz, hayata karşı olan öfkesi deriz... deriz de deriz. ama artık çok geç.

    yusuf gitti, neye yarar.

    ~~~~~~~~~~ spoiler ~~~~~~~~~~
258 entry daha
hesabın var mı? giriş yap