3 entry daha
  • yalan olduğu kuşkuludur.
    doğrusu kurşun değil şarapnel isabet etmesidir.
    alıntı:
    -----------
    yanında bulunanlardan alay komutanı yb. servet bey (tuğg. servet yurdatapan) olayı şöyle anlatır :

    “düşmanın şiddetli topçu ateşi başladıktan sonra mustafa kemal’in elini birden göğsüne götürdüğünü gördüm. heyecanımı sezip, parmağını ağzına götürerek bana susmamı işaret etti.”

    atatürk ise anılarında bu olayı şöyle yazmaktadır :

    “gökten şarapnel, demir parçaları yağıyordu. büyük çaplı deniz topçularının tam isabetli daneleri yerin içine girdikten sonra patlıyor, yanımızda, kenarımızda büyük lağımlar açıyordu. bütün conkbayırı yoğun dumanlar ve ateşler içinde kaldı. herkes tevekkülle işin sonunu bekliyordu. çevremiz şehitler ve yarılılarla doldu. muharebe alanında bir şarapnel parçası ğöğsünün sağına çarptı. cebimde bulunan saati paramparça etti, vücuduma girmedi. yanlız, derince bir kan lekesi bıraktı.

    aynı gün akşama doğru karargahta ordu komutanı liman von sanders paşa ile karşılaşan ve yapılan süngü hücumunu anlatan mustafa kemal, “bu saat benim canımı kurtardı. müsaade ederseniz bugünkü muvaffakiyetin hatırası olarak bu saati size takdim edeyim.” der ve parçalanmış saatini çıkarıp ordu komutanına verir. liman paşanın heyecandan titrediği, gözlerinin buğulandığı görülür. yürekten kopan bir teşekkürle uzatılan saati alır ve karşılığında, ailesinin soyluluk armasını taşıyan kendi altın saatini verir.
    "
    ---------------

    ayrıca lazım olur, akılda bulunsun:

    "
    karargahı yalova'da bulunan ordu komutanı liman von sanders 'paşa telefonla beni ar adı.
    konuşmamıza aracılık eden kurmay başkant kôzım bey idi.
    sorduğu şu idi:
    "durumu nasıl görüyorsunuz. ve nasıl tedbir almayı düşünüyorsunuz? ".
    durumu nasıl gördüğümü ve nasıl tedbirler almak gerektiğini çoktan bütün ilgili olanlara belirtmiştim. hepsi cevapsız kalmıştı, dedim ki: - "durumu nasıl gördüğümü çoktan size bildirmiştim şimdi alınabilecek tek bir redbır kalmıştır!"
    - "o tedbir nedir?"
    - "bütün komuta ettiğiniz kuvvetleri emrime veriniz. tedbir budur!"
    alaycı bir sesle,
    - "çok gelmez mi?"
    - az gelir! dedim

    "
    ...
22 entry daha
hesabın var mı? giriş yap