4 entry daha
  • tam adı vamos a matar, compañeros olan, 1970 yapımı bir spaghetti western'dir. django nasıl per un pugno di dollari ile benzeşiyorsa, bu filmde il buono, il brutto, il cattivo ile benzeşmektedir.

    --- aşağıda yazanlar spoiler içerebilir ---
    franco nero, django'da ağırbaşlı ve yaralı bir karakter olarak karşımıza çıksa da, bu filmde tam tersi olacak şekilde, üçkağıtçı ve komik bir karaktere bürünmüştür. bu sebeple, compañeros, daha kara mizah soslu bir filmdir denebilir. tomas milian'ın oynadığı el vasco karakteri de, çirkin ile benzerlik göstermektedir zira. filmin bazı yerlerinde gayet komik diyaloglar da geçmektedir. bu sebeple, django kadar kasvetli ya da il buono, il brutto, il cattivo kadar da ciddi bir film değildir. arkaplanda yine meksika devrimi konu alınmakta ve çarpık bir intikam üçgeni işlenmektedir. django'da olduğu gibi yine güçlü ama güçsüz gibi garip bir şekide tanımlayabileceğim bir kadın karakter filme etki etmektedir. corbucci'nin diğer filmlerini henüz izlemedim ama kadın karakterleri genelde böyle mi işliyor diye merak etmedim de değil. django'da maria adlı hayat kadını, cesur ve dik başlıydı ama eziliyordu da, buradaki lola karakteri de devrimcilere önderlik etmesine rağmen, el vasco tarafından başlarda güzelce yerin dibine sokuluyor, sonra ipleri eline alıyor. bu açıdan, iki filmdeki kadın karakterler paralel seyrediyor. sergio corbucci'nin, sergio leone'den etkilenmiş çekim tarzı ise yine öne çıkıyor, aksiyon sahnelerindeki hızlı geçişler zaman zaman olan biteni kapmayı zorlaştırsa da, filmin temposuna uyuyor.

    biraz sulu da olsa, ilginç bir film, izlemesi keyifli diyebilirim. ama ciddi, kodumu oturtan bir western istiyorsanız, pek bulaşmayın, zira fazla mizahı yanları var.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap