33 entry daha
  • her milletin çeşitli seslere hassasiyeti farklı olduğundan -başlıkta daha önce de belirtildiği gibi- farklı milletten insanlar farklı tınılar yakalamaktadırlar.

    misal yunan bir arkadaşım inatla dilin çince'ye çok benzediğini söylemektedir. gerçi aynı şahsa göre ben konuştuğumda ve başka bir türk konuştuğunda da farklı tınılar duyuluyormuş, halbuki olaya bulaşan söz konusu türkler'in hepsi istisnasız çok temiz bir istanbul türkçesi konuşmaktalar.

    başka bir yunan'a göre de adeta sürekli küfür ediyormuşuz, çok sert bir dilmiş türkçe. sanırım burada türk kötüdür, dili de kötüdür önyargısı etken. şahsen ben aynı hissi bütün akdeniz dillerini duyduğumda yaşıyorum. tüm italyanlar, ispanyollar, yunanlılar sanki durmadan küfür ediyorlar birbirlerine. hele bir toplu taşıma aracında 10 tane ispanyol beraber yolculuk ediyorsa, kim kime ne zaman dalacak diye bekliyorum.

    almanlar'a sorulduğunda ise türkçe dilinin özeti -gene daha önce de belirtildiği gibi- ü harfi. türkçe konuşan birinin taklidini yap dediğimiz bir alman arkadaş "ümülümülümülü" demiştir. kendi dillerinde de ü harfi olmasına rağmen neden bu kadar dikkatlerini çekiyor bilemiyorum.

    iranlılar da ü harfini fena halde duyuyorlar. bu noktada bunu anlayabiliyorum, adamların dilinde bu ses hiç yok. hatta eğlenmek için bir iranlı'ya bol ü'lü kelimeler söyletilebilir.

    gözlemlediğim bir başka şey de ı harfinin kimse tarafından kendiliğinden farkedilmediği. ancak böyle bir harfin varlığından insanlara bahsederseniz ve bu kişilere ı harfi içeren kelimeler okutmaya çalışırsanız eğlencenin dibine vurmamak işten bile değil.

    son olarak kelime sonundaki r harfimiz kesinlikle son harf olarak algılanmıyor. hiç bir yabancı bizden duyduğu iyi günler, iyi geceler gibi basit ve kısa cümlecikleri doğru söyleyemiyor. onlar söylediğinde duyulan hep şu oluyor "iyi gecelersş, iyi günlersş". dikkat edilirse bu bir gerçek, o r komik bir şekilde sş sesi çıkararak bitiyor dil ile damak arasında titreşim sonucunda.

    akla sonradan gelen durum edit'i: türkçe'nın akıcı olduğu yorumları da sık rastlanan yorumlardan, başlık altında da defalarca dile getirilmiş aslen. sanırım bu da ulama denen olguyla alakalı bir konu.
362 entry daha
hesabın var mı? giriş yap