8 entry daha
  • günlük dile indirgemek gerekirse, hani işyerinde klimayı açar, 26 dereceye getirirsiniz, o da 26 dereceye ulaşana kadar çalışır ya... hani ustalar da bu işi yapan şey için "buzdolabının, arabanın, kombinin 'beyni'" diye bir şeyden bahseder ya... işte stuxnet ve kardeşi kont duqu bu "beyin" tabir edilen plc'leri hedef alan bir virüs türü. battlestar galactica'yı izlemiş olan kıymetli kitleye, bunun bir çeşit "cylon logic virus"ı andırdığını söyleyebiliriz. tabii bunu manuel olarak birinin plc'ye yüklemesi lazım.. örneğin işyerinde açtığınız klimaya yüklenmiş olsun bu virüs... sensörleri 26 dereceye ulaşıldığını tesisat bilgisayarına bildirdiği halde, bilgisayar stuxnet sebebiyle ısının 26'ya ulaşmadığına karar verip, klimayı kapatmaz mesela.

    neyse, eski bir virüs aslında ve amerikan-israil ortak yapımı. esas hedefinse iran'ın uranyum zenginleştirme tesisleri olduğu iddia ediliyor. hatta daha ileriye gidip, fukushima 'da reaktörlerin bir türlü soğutulamamasını stuxnet 'e bağlayanlar var. sonrasında ise, yazılımdaki bir hata sebebiyle internete bulaşması sonucu da cem-i cümlemizin haberi oluyor bu melanetten.

    çok ayıplıyoruz abd hükümetini... hem skimsonik virüsler yaz hem de internete sansür yasalarını çıkar... ne desem bilemedim. tek yol devrim!
36 entry daha
hesabın var mı? giriş yap