107 entry daha
  • bu filmi birkaç sene önce sıfır beklentiyle izleyip oldukça eğlenmiştim. geçen gün 2. si olan bombayı da izledim, sonra bunu tekrar izledim. devamı da fena değil, ancak tekrar izleyince de gördüm ciddi manada eğlenceli film valla. hani sinemasal anlamda devrim falan değil tabii. ama bence yerli gişe komedileri açısından örnek alınabilecek bir yapım. nispeten kaliteli sayılabilecek komedi örnekleri olan yahşi batı'dan da arog'dan da film olarak daha iyi. gora kadar komik değil, gora kadar titiz bir yapım işçiliği ve profesyonellik yok. ama senaryosu ve hikayesiyle bir film olarak değerlendirdiğimizde gora'dan bile daha iyi. argonun yerli yerinde kullanımı, doğru oyunculuklar ve absürd geyikle gerçekçilik iyi buluşmuş. guy ritchie filmlerinden çok tadında etkilenilmiş. o filmlerdeki orta düzey suçlu ve kolpacıların, büyük başlarla karşı karşıya kalma durumunun yarattığı komedi reçetesi güzel kullanılmış. çalıntı olmamış, iyi bir yerlileştirme olmuş.

    tabii ki birçok hatası var. bir seyirci olarak daha iyi olabilirdi dediğim birçok yer var filmde. herkesin de olacaktır. ama bu filmin en büyük hatası adının kolpaçino olması ve başrolünde aslında yetenekli ve komik bir adam olan fakat her türlü kalitesiz projede sorgusuz sualsiz oynayıp marka değerini çok düşürmüş şafak sezer'in oynaması. yani imajı biraz kötü filmin. aslında şafak sezer de güzel oynamış, hakkını yemeyeyim. içerik ve kalite olarak ise maskeli beşler, yeniden çevrim hababam sınıfları, ivedikler, damacanalar falan gibi gişe yapan son dönem komedi filmlerinden fersahlarca ötede. hatta itiraf edeyim yukarıda da dediğim gibi her izleyişimde deli gibi güldüğüm gora'ya göre de bence bir film olarak daha düzgün, akan, net bir senaryosu var. filmin en büyük başarısı da bu bence, türkiye'de komedi filmlerinin yüzde 90'ı; kaliteli veya kalitesiz olsun, komik veye leş olsun skeçlerden oluşur, bu skeçler de yine yüzde 90 karakter-mekan/ortam tezatı üstüne kuruludur. bu filmi yazanlar girişiyle, belirli özellikleri olan karakterleriyle, konusuyla, macerasıyla iyi bir senaryo yazmaya çalışmışlar. buraya da bunu koyalım gülerler, şuraya da şunu koyalım gülerler yapmamışlar sadece. en leş şekilde her komedi filminde gözümüze sokulan ve kişisel olarak nefret ettiğim osurma/sıçma üzerine komedi bile değişik bir şekilde kullanılmaya çalışılmış.

    herkes demiş ben de diyeyim. filmin tüm ekibi ganyotçu ve galerici karakterlerini oynayan oyuncuları, ki profesyonel oyuncular değiller, ayrı ayrı tebrik etmeli hem birinci hem ikinci film için. zira iki yan roldeki başarılı oyunların bir filmi bu kadar yukarı çektiği az görülmüştür. profesyonel olmadıkları için gerçekler, ama yetenekli de oldukları için sakil durmuyorlar. zor bulunan iyi bir karışım bu.

    belki senaristleri falan okurlar. şöyle bir fikrimi belirteyim onlara. devamı için söyleyemem bunu belki ama bu ilk kolpaçino filmi sadece iyi bir gişe komedisi değil, az bulunan yerli kült filmlerden biri olabilecek potansiyele sahipmiş. eşiğinden dönülmüş. belki de ben bu filmin içinde sayılabileceği türün en baba örnekleri olan snatch ve ateşten kalbe akıldan dumana filmlerini çok sevdiğim için biraz abartıyorum. yine de en azından çok iyi bir deneme sıfatını sonuna kadar hak eden bir film.

    hadi bir tane de sözlüğe ve sinema camiasına sallayayım; tamam müthiş, benzersiz, efsane, sinemamızın en bir yüz akı bir film değil. amma velakin başrolünde şafak sezer olmasa, ismi kolpaçino olmasa, tanıtımı standart bir şafak sezer komedisi gibi yapılmamış olsa; "ay gördüğüm en underground türk filmlerinden biri. batı tarzı bir komedi şekerim." diye yerlere göklere sığdırılamazdı.
657 entry daha
hesabın var mı? giriş yap