174 entry daha
  • (bkz: açılın ben turizmciyim)

    istilanın tdk tanımının '' bir ülkeyi silah gücüyle ele geçirme'' olduğunu göz önünde bulundurursak en fazla sözde istiladır bu. haa parayı silah olarak kabul edeceksek yeniden bi yorum getirebiliriz.
    kabul etmek gerekir ki arap turistler diğer turistlere göre çok daha zor insanlar. daha dağınıklar, yüksek sesle konuşurlar, çok çocukludurlar ve çocukları fazlaca yaramazlar. bunu sadece böyle yazınca basit bir şey gibi algılanabilir ama durum hakikaten çok ciddi.
    avrupalı 4 kişilik bi ailenin odasının temizlik süresi 25-30 dakikadır tek kişi çalışır. aynı sayıda bi arap ailenin odası ise minimum 45 dakika sürer ve 2 kişi beraber çalışır. sebebini konuşuyorum bazen arap rehberlerle ya da bazen doğrudan arap turistlere. (uygun dille tabii) tatile gelecek ekonomik seviyede olan arapların hemen hemen tamamı çok varlıklı insanlar ve en mütevazı olanının evinde 2-3 hizmetçi çalışıyor. hal böyle olunca bu adamlar rahat yaşamaya alışıyorlar. cennet mahallesindeki pembe'nin çekirdek yiyişinin aynısını gerçekleştiriyorlar, o derece. arkalarını toplamak gibi bi durum yok. evin içinde böyle yaşayan adamlar sokakta da tavırlarını aynen devam ettiriyorlar.

    kabul edelim;
    ortalama bi arap turist ortalama bi avrupalı turiste oranla daha fazla yıpratıyor. çevreyi de, odasını da, iş yeri sahiplerini de, housekeeperleri de. ama aynı arap turist aynı avrupalıdan hiç olmazsa 2-3 kat daha fazla para bırakıyor. istatistiksel veri yok elimde bunlar kendi gözlemlerim ama resepsiyonistlerin aldığı tip bile 1000 tl'leri zorluyor arap turistin yoğun olduğu sezonda. yani evet bi yıpranma var ama yıprattıklarından daha fazla kazandırıyor bu adamlar.
    onu geçtim hem çalıştığım otelde hem civardaki otellerde (bkz: sultanahmet) şuan %90 oranında arap yoğunluğu söz konusu . tahminen 1 -1.5 ay daha bu sıklıkta devam edecek. avrupalı turistler yazın sıcak aylarını deniz-kum-güneş arzının olduğu yerlerde geçirirken eylül-ekim gibi de kültürel tatil yaparlar. yani demem o ki şuanda arapları çeksen piyasadan istanbul'da turizm sizin tahmin ettiğinizden çok daha büyük yara alır. krizlerle boğuşan ispanya, yunanistan gibi turistik ülkelerin yaptığı indirimlerden sonra bu sene alanya'da bile oteller daha %50-60 doluluklarda gezinirken arap turistler ilaç gibi geliyor piyasaya. ki her 10 arap aileden en az 8'i bursa-yalova gibi yerleri de ziyaret ediyor, karadeniz turları da satın alıyorlar. yani hinterlandları da daha geniş.

    özetle araplarla çalışmak zor. ama ekmek de kolay kazanılmıyo zaten. ekmeğimizi kazandıran herkes başımızın tacıdır. kendileri de.

    edit: istila etmek; yaymak, kaplamak falan gibi anlamlar da barındırıyormuş tdk sözlükte.
323 entry daha
hesabın var mı? giriş yap