3 entry daha
  • bursa'da vefikiye, teferrüç ve namazgah mahalleleri tarafından çevrelenmiş, rakımı en yüksek mahallelerden biridir. uludağ'a yaslanmıştır. 70'lerin sonu ve 80'lerin başlarında başta boşnaklar olmak üzere önemli bir trakyalı nüfus barındırmaktaydi ki benim ailem de bunlardan biridir. iklimi, bursa'nın sonradan ovada oluşturulan yerleşim bölgelerine göre oldukça serttir, kışın kar yerden kalkmaz uzun süre. bursa'nın merkezinden çok dik yokuşları çıkarak ulaşırsınız bu mahalleye. çok eski bir mahalledir, eski bursa surlarının bir bölümü bu mahalle sınırları içinde kalır. mollaarap camii, en erken dönem osmanlı mimarisi örneklerindendir.

    30 sene evvel, biz mahalle fırlamalarının oyun oynayacağı bir sürü boş arsa vardı bu mahallede. bunlardan en önemlisi "kavakaltı" idi. yeni nesil fırlamalar bilmez burayı, bir sürü apartman var şimdi burada. bilmeyen yeni mollaarap bebeleri için söyleyelim, kerpiçhane'den mezarlığa çıkarken sol tarafınızda gördüğünüz o apartmanların yerindeydi kavakaltı. orada maç yapılır, kavga edilir ve cilli oynanırdı.

    bir erkek çocuğu için zor bir mahalleydi mollaarap o yıllarda. sokağa çıkacaksanız kavga etmeniz gerekirdi. kış olur, kar yağar, arabalar çıkamadığı için tüm yokuşlar size kalır kızakla kaymak için, ama üç-dört tane piç o yokuşu mesken edinmişlerdir, sizi kaydırmazlar. eğer o yokuşu istiyorsanız kavga etmelisiniz. cilli oynar ütersiniz, ama çetedir elemanlar, kaybettikleri cillileri (misket) vermedikleri gibi, sizinkileri de alırlar elinizden. kerpiç sokakta oturuyorsanız özerlik sokaktaki veletler sizi oradan geçirmezler, tabii tersi de geçerli. geçmek isterseniz kavga etmeniz lazım, dayak yemeniz mühim değil, kavga edin yeter.

    aslında güzel bir çocuk romanı çıkar o mahallenin 70-80'li yıllarından. karakterleri de belli; büyük murat (deli murat), küçük murat, rıfat, uzun kemal, sarı devrim, çiko ufuk, deli (gerçekten deli) ismail, pislik hüseyin, topal şükrü, rasim aga, kara cengiz (abi), çingene tarık, fikret...

    çocukluk anılarıdır mollaarap...
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap