• ukrayna'da, taurida steplerinin ortasında, 1778 yılında kurulmuş olan ve bölgenin idari, ekonomik ve kültürel merkezi olan şehrin adıdır.
    binaları, meydanları, caddeleri şehrin kronolojisinden bağımsız sayfalar sunar : güçlendirilmiş surların kalıntıları, kısmen korunmuş cephanelik, rus askeriyesinin 18. yüzyıl takviye-güçlendirme mimarisinin birer anıtı olan moskova ve ochakov kapıları, st. catherine katedrali ve st. sophia kilisesi, eski karadeniz hastanesi, eski bir kuyu, kasabanın gelişmesi ve güçlenmesinde önemli roller oynayan general ve amirallere ithaf edilen anıtların olduğu suvarov ve ushakov caddeleri…
    kherson, karadeniz ve azak denizi donanmalarını istilacılardan korumak amacı ile kale olarak oluşturulmuş bir kasabadır. çok geniş imkanlarla çok kısa bir sürede tersanelerin, sayısız evlerin inşa edilmesi, amirallik dairesi ve sahil güvenliği, güçlendirilmesi, büyük petro’nun vaftiz çocuğu ve aleksander pushkin’in annesinin amcası olan general ivan hannibal komutasında yapılmıştır.
    daha sonraları, rus askeri lideri alexander suvurov kherson’un güçlendirilmesi için görevlendirilmiş, ve aynı zamanda kendi bölgesindeki sivil yerleşimi de oluşturmasında liderlik yapmıştır. generalin, “suvurov” caddesi üzerinde 1792 – 1794 yılları arasında yaşadığı ev de korunmuştur.
    kherson’daki askeri gemi yapımının gelişmesi, amiral fyodor ushakov’un adı ile birlikte anılır.
    1783 yılında, o zamanlar bir deniz yarbayı olan ushakov, karadeniz donanmasının inşasında görev almak üzere kherson’a gelir. aynı yıl, ilk rus savaş gemisi denize indirilir. bu olayın anısına, set üzerine 1967 yılında bir ilk gemi inşaatçıları anıtı yapılmıştır. o günden bu yana bu anıt şehrin sembolüdür.
    günümüzde kherson, gemi inşasında, makine inşasında, inşaat malzemeleri üretimi ve özellikle ışık ve yiyecek endüstrileri ürünlerinde yapılan birçok atılımla, ukrayna’nın büyük bir endüstri merkezidir.
    dnieper nehri ve deniz, kherson’u yerel ve milletlerarası alanda çok önemli bir liman haline getirmiştir.
    limanı üzerinden, ukrayna, akdeniz, hint okyanusu, orta ve güney amerika’daki 42 ülke ile ticaret yapmaktadır. kherson nehir limanı, 21 yolcu şirketine yiyecek içecek sağlar. bu birimin rolünün önemi, kahkova rezervuarı ve zaporozhye’den dnieper’in ağzına doğru olan derin su yolunun açılmasıyla oldukça artmıştır…
    kherson’a gelen her ziyaretçi, onun, 18. yüzyılın mimar ve dizaynırlarının becerileri ile bütünleşen, yeşilliklere gömülü bulvarları ve mimarisi ile birleşmiş modern mimari şaheserlerini, yerel müze ve sanat müzesi’ni, ulusal müzikal ve drama tiyatrosunu, filarmoni grubunu, yubileiniy sinema ve konser salonunu da içeren zengin tarihini görme ve öğrenme şansına sahiptir…
30 entry daha
hesabın var mı? giriş yap