7 entry daha
  • dini bilgiyi paraya dönüştürmenin zamane yoludur.

    dini bilginin kıt ya da ortamın çok heterojen, gıdaların pek egzotik olduğu yerlerde size bir fikir veren damgadır. örneğin, tayland'da aldığınız et paketinin içinden sürpriz çıkmayacağını bilirsiniz, yöre domuzlarının kokusundan rahatsız oluyorsanız ve domuz eti yediğinizde -bazılarının keçi etiyle yaşadığı gibi- tuvalette bir etki oluyorsa. ancak, gıda kodeksi çoğunluğun din ve mezhebine göre şekillenmiş, çoğunluk din-mezhebinde mekruh** olanın bile -etiket/satıcı hilesi olmadan- satın alınmasının çok güç olduğu bir ülkede pazarlama cinliğinden başka birşey değildir.

    bıldırcın yumurtası gibi herkesin hergün görmediği yemediği ürünlere konması, bir pazarlama taktiği olsa da çeşitli hava ve yol koşullarına göre evrim süreci geçirmiş islami inanış altkümelerine uymayabilir bu damganın konabilmesi ya da konamaması. neticede ülkemiz bir mozayik:
    - tavşan etini pek severim, içinden çıkan saçmalar haricinde. ancak, bazı mezheplerde yenmiyormuş diyorlar.
    - denizden babam çıksa yerim, bazı mezheplere göre doğru*, bazılarına göre de yanlış* bir söylemdir.
    - ha bir de şöyle ayrıntı bir durum var, örneğin (bkz: #25340383)

    ha diğer taraftan bizim dinde ruhban sınıf yoktur denmiyor muydu ya? ne yiyip ne yiyemediğime 3-5 yaş grubu çocuğu gibi -belki de benim mezhebimi dikkate almadan- yemek seçen bir imam'fendi mi karar verecek? mide benim günahı da benim. öte yandan, rabbim herkese beyin vermiş, çalıştırmak-yorum yapmak da helal diye biliyorum.

    sene 1994. ben yatılı okuldayım, refahyol da ankara'da. yatılı okul öyle hogwarts falan gibi fantazi bir yer değil, yatılı okul işte. arada tavuk yemeği oluyor, arada da kadayıf veriyorlar. belli bir öğretmenimiz de -nedense- tavuk veya şerbetli tatlı çıkan günlerde yemekhane nöbetçisi oluyor. besmelesiz kesilen tavukları ya da margarinli* tatlıları kim yiyor diye bakıyor arada... öyle işte, aklıma da geldiydi böyle bir anı.

    son bir ekleme: bu durumun kendince parodisini yapmak isteyen laikçi kardeşimiz, helal çekirge veya sırtlan* işine girebilir, türk gıda kodeksine uyar mı uymaz mı onu ben bilemeyeceğim.
20 entry daha
hesabın var mı? giriş yap