67 entry daha
  • aslında türkiye gibi karşıdan karşıya geçmenin büyük bir riskler içeren bir macera olduğu ülkeler için geçerli olan bir teorem.

    şöyle ki; trafiğin yoğun olduğu bir cadde veya sokakta yaya geçidinde bile bekliyor olsanız sizi gören arabaların durması, yol vermesi mümkün mü? hayır. çünkü onlar araba ve o kadar kompleks makinaları kullanmak kolay iş değil, her yerde geçiş üstünlüğü onlarda.

    siz beklerken biri daha geliyor yanınıza o da bekliyor, bekliyoruz, sonra biri daha, bir ürkek ceylan daha seyirtiyor yanınıza etti mi 4. yetmez, biri daha geliyor yolu kollayarak, bir başkası daha ekleniyor az sonra. işte bu sayı 6, 7 tedirgin yayayı bulduğunda o kritik sayıya ulaşıp, kitleyi yakalıyorsunuz. birlikten kuvvet doğar, sen mi büyüksün trafik, ben mi! diyerek atıyorsunuz kendinizi yola. kimi anlık fren yapan, kimi direksiyon kıran ve kornaya basan arabalar arasında karşıya geçmeyi başarıyorsunuz. karşıdan karşıya geçmenizi sağlayan o kritik sayı aralığına kritik kitle deniyor işte.

    not. günlerdir yaya geçitlerine yaklaşırken değil durmak yavaşlamayı bile akıl edemeyen sürücüleri düşünüyorum. sonunda bununla ilgili bir teorem bile olduğunu öğrenince paylaşayım istedim sözlük. bir yolun karşısına geçmeniz üzerine teorem üretilebilen bir ülkede yaşayıp, hala daha geleceğe umutla bakabiliyorsunuz ya, hayranım hepinize. bize bir şeycikler olmaz hakikaten. duvara atsalar geri geliriz alimallah.
32 entry daha
hesabın var mı? giriş yap