8 entry daha
  • firdevsi, yaklaşık altmış bin beyit uzunluğundaki şehnameyi yazdıktan sonra kendisine verilen ücreti beğenmemiş, sinirlenmiştir. zira kendisine her beyit için bir altın sözü verilmiştir ama söz tutulmamıştır. firdevsi, hay ben sizin vereceğiniz paraya diyerek, atar yapmış ve kendisine getirilen ücretin üçte birini, ücreti getiren ayaz isimli hizmetçiye, üçte birini hamamcıya ve üçte birini de bir bardak şerbet karşılığı kapıdaki hamamın kapısında durun şerbetçiye vermiş, yazdıkları karşında paranın önemi olmadığını söylemiş ve ayaz'dan yaptıklarını ve söylediklerini padişaha iletmesini rica etmiştir. bunları öğrenen padişah, yaptığından utanıp, önce üzülmüş ancak vezirin gazıyla(bu totoş vezir firdevsi'yi kıskanmaktadır) ferdevsi'yi gazneden kovmuştur.

    firdevsi, ayaz'a bu olaydan 20 gün sonra padişaha verilmek üzere bir hicv içeren bir mektup bırakarak, şehri terk etmiştir(aslında şehirde saklanmaktadır). kendisinden af dileneceği zannederek mektubu okuyan padişah, okudukları karşında iyice dellenmiş ve firdevsi'yi yakalaması için peşinden adamlar göndermiş, kellesine para koymuş, lakin başarılı olmamıştır. sonra araya giren,siyasiler, dostlar, romalılar ve vatandaşlar, sayesinde affedilmiştir.

    firdevsi'nin ölümünden sonra, o zamanın diyanet işleri başkanı, firdevsi'nin cenazisini müslüman mezarlığına gömdürtmemiş, cenaze namazını kıldırtırmamıştır. başkan bebe, rüyasında firdevsi'yi cennette görünce, pişmanlık içerisinde şairin mezarlığına koşup, cenaze namazını kılmıştır.
21 entry daha
hesabın var mı? giriş yap