35 entry daha
  • zorbalığa verilmesi ya da verilmemesi gereken tepkiyi tartışan, intikamın amaç ve sonuçları üzerine düşündüren film.

    --- spoiler ---

    filmin bir yola tam destek vermekten çok, zihin açma görevini üstlendiğini düşünüyorum. ne de olsa christian'ın üst sınıflardaki bela çocuğu dövmesi, kendisinin de tahmin ettiği gibi huzur bulmalarıyla sonuçlandı. rol modeli babası olan elias, christian gelmeden önce hep diğer yanağını çevirmişti ve sadece daha fazla kötülük görmüştü.

    diğer yanda ise christian'ın ikinci intikam girişimi var: kabadayılıktan başka bir şey bilmeyen oto tamirci'ye gününü göstermek. burada elias'ın babası "bu insanlar için değmez, canım acımadı, biz kazandık," derken, christian'ın "onun kaybetmiş hissettiğinden emin değilim," demesi bana göre filmin insanı can evinden kavrayan noktası. bizim bir zarara uğramış olmamız mı önemli, yoksa karşımızdakinin yaptığının yanına kaldığını düşünmesi mi?

    elias'ın tamamen pasif kalmaktan yana olan babası'nın, bir linç girişimine göz yummasındaki motivasyonu bunlardan hangisiydi? kötülüğün sonuçlarını önceden en yakından görmüş olan kendisiydi. tedavi etmekte olduğu adamdan zerre hazzetmiyordu. ama adamı ölüme göndermesi, big man'in canavarlığının sonuçlarını görmesiyle değil, iflah olmazlığını görmesiyle gerçekleşti. mantıkla verilen bir karar değildi. big man boşuna "şu yanımdaki adam benim yerime geçmek için can atıyor," dememişti. kötü bir adam yok edildi ve kötü adamın yaptıkları yanına kar kalmadı. ama bu çok muhtemelen yakında yeni kötü adamla tanışacakları gerçeğini değiştirmedi.

    tüm bu olanlara bakınca,

    sanırım filme göre, kötülüğü yok etmenin kesin çözüm getiren bir formülü olsaydı, ne kadar aptal olursak olalım şunca yıl içinde bunu dünyaca keşfetmiş olurduk. ve aslında filmde kötülüğün üstesinden iyilikle gelindiğini savunan tek bir olay bile yok. "kötülük, iyilikle mi yok edilir, kötülükle mi?" sorusuyla ilgilenmiyor film, "kötülük, karşılık vererek yok edilir mi, edilmez mi?" diyor. verdiği cevap ise "bazen." ama intikam denen şey, kapınıza dayanmış olan kötülüğü tam da evinizin içine davet etmektir, diye ekliyor. birine ders vermek için kendi geleceğinizi tehlikeye atmak, birini korumak için başka suçsuzları tehlikeye atmak, birinin taşlaşmış vicdanına seslenmek için kendi vicdanınızı yaralamak intikamın doğasında diyip, gerisini bizlere bırakıyor.

    --- spoiler ---
36 entry daha
hesabın var mı? giriş yap