13 entry daha
  • mücahit bilici, 31 ağustos 2012 tarihinde taraf gazetesinde yayınlanan "islamcılığın hayal dükkanında" başlıklı yazısında, türkiye'de islami kesimde yaygın olduğunu söylediği "osmanlı fetişizmi" konusunda şunları söylemiştir:

    --- alıntı ---

    osmanlıya dönüş, islamcılığın ideolojik krizini aşmak için fena bir çözüm sayılmaz. zira, dindarların dem ve damarlarına sinmiş bir kutsallığı var osmanlının. peki nasıl oldu da dindarların aleminde osmanlı bu kadar pir u pak bir hal aldı? kemalizm kendisini osmanlıyı zemm ile ifade ettiği ve islam düşmanlığına osmanlıyı bahane ettiği için, dindarlar da islam muhabbetlerine osmanlıyı adres yaptılar. kemalistler islama adavetlerini gizlemek için onu osmanlıya düşmanlık şeklinde formule ettiler ve osmanlıyı haketmediği kadar çok islam ile özdeşleştirdiler. dindarlar ise kemalizme ve onun dinsizliğine olan tepkilerini onun düşmanlık yaptığı osmanlıya sarılarak ve osmanlıyı haketmediği kadar islamla özdeşleştirerek yaptılar. böylece islamla özdeşleşmiş bir hayali osmanlı imaji kaldı iki tarafın elinde. iki düşman taraf için de elverişli bir zihni oyuncak böylece iki tarafın kavgasında cerhedilme imkanı bulamadı. işte bu ‘hayali osmanlı’ dindarların dünyasına bir ‘osmanlı hayali’ olarak girdi.

    bugün ecdadın bastırılmış, çarpıtılmış hukukunu açığa çıkarmak için revizyon yapan insaflı tarihçiler, kemalist tarih yazımının yalanlarını çürütüp bitirince sıra osmanlıya dair ziyade hüsn-ü zannımızın tadiline gelecek. fakat el an henüz buna cesaret ve tahammül yok. bizim “hayali ziyaeddin”imiz olan osmanlı’ya dair fetişizm bir sorun olarak kendisini hissettirinceye kadar osmanlı yüceltmelerinden ve ümmeti türklüğe, islamı da osmanlı formuna indirgeyen yaklaşımlara maruz kalmaya devam edeceğiz. islamcılara bir dua ile bitirelim: ‘gelecek’imiz zail oldu, ona vasıl olduk iktidar ile. allah ‘geçmiş’imize zeval vermesin!

    --- alıntı sonu ---

    tema:
    (bkz: islam/@derinsular)
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap