2 entry daha
  • alaha terimi ilk başlarda özel kanun anlamında kullanılmakta, “moşe’ye sina dağı’nda verilen kanun” olarak anılmaktaydı. ancak zamanla bu terim, tüm kural ve emirleri içeren yahudi yasama sistemine verilen ad oldu.

    rabinik dönemlerde alaha’nın incelenmesi en önemli dini görev addedilmiştir. o dönemlerde, din bilginlerinin yasama yönteminde yazılı ve sözlü tora’da yer alan kanunlar, diğer kanunların önünde kabul edilmiştir.

    tora kökenli emirler (mitsvot) değişemezken, rabilerin koydukları yönergeler, olaylara ve durumlara göre dini yetkililerce değişikliklere tabi tutulabilirler. klasik yahudi kaynakları,birtakım değişiklikler, eklemeler, yeni, güncel şartların gerektirdiği farklılıklar hariç, alaha’nın moşe’nin dönemine kadar dayandığı inancındadırlar.

    maimonides, babil talmud’unun yazarı raşi’den geriye, moşe’ye kadar 40 nesil sayar ve şu sonuca varır: iki talmud’da, tosefot’da, sifra ve sifrei’de yasaklar ve yapılabilenler, temiz ve kirliler, uygun olan ve uygun olmayanlar, ağızdan ağıza, moşe’den günümüze dek gelmiştir.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap