1 entry daha
  • amaci; can ve mal guvenligini teminen, imar planina, fen, sanat ve saglik kurallarina, standartlara uygun kaliteli yapi yapilmasi icin proje ve yapi denetimini saglamak ve yapi denetimine iliskin usul ve esaslari kontrol etmek olan serbest tesekkullerdir.

    3194 sayili imar kanununun 26 nci maddesinde belirtilen kamuya ait yapi ve tesisler ile 27 nci maddesinde belirtilen ruhsata tabi olmayan yapilar haric, belediye ve mucavir alan sinirlari icinde ve disinda kalan yerlerde yapilacak yapilarin denetiminden sorumlu kurum/kuruluslardir.

    4708 sayili yasa ile dayanak, amac, kapsam, gorev, sorumluluk ve ceza-i hukumleri belirtilmis/tanimlanmistir.

    kurum, bu kanundan once yururlulukte olan, "595 sayılı yapı denetimi hakkinda kanun hukmunde kararname" ile ortaya cikmistir.

    yapi denetim kurumu part 2:
    kanun uyarinca, gayet acik bicimde, amac, gorev, yukumluluk, ceza-i mueyyideleri ve tanimlari belirtilen bu kurumlarimiz, is uygulamaya gelince, ne yaziktir ki, toptan sinifta kalmaktadirlar.

    pratikte olmasi gereken ve de yurdumuzdaki yapilarin kontrolu ve denetimi icin elzem olan ve hatta imar kanununa montesi gec bile kalmis bu kuruluslar, uygulamada, tam tabiriyle, sicmaktadirlar.

    gucunu yasadan alan bu kurumlar, profesyonel olmaktan oldukca uzaktadirlar. bunyelerinde calistirdiklari kadrolar (kurulusu icin gerekli uzman muhendis ve mimarlar haricinde) oldukca deneyimsiz, meslege yeni atilan gayet amator teknik elemanlardan olsumaktadir, (hatta, stajyerleri bile amaci disinda kullananan kuruluslar vardir) ki bu realite, yapi denetimlerinin muntazam bir sekilde yapilmasina olanak vermemektedir. o derece ki, statik projesi ile mimari projesi birbirini tutmayan yapilarin insaasi icin dahi onay vermektedirler. yapilarin plan, proje ve aplikasyonlarinin standartlara uygun olmasini saglayamamaktadirlar.
    (istisnai durum degildir, sikca karsilasilan bir hatadir. belki dikkatsizlik, belki ustun koru kontrole dayanan hizmet anlayisindan kaynaklanmaktadir)

    maalesef ki, her meslek dalinda oldugu gibi, bu isin de simdiden cilki cikmaya baslamistir. amaclari, esas sorumlululari gorevleri olan, denetimin onune gecerek, salt para kazanmaya dogru odaklanmistir.

    mevzubahis kurumlarin, denetim/kontrolden anladiklari, sadece, kullanilan malzemenin kalitesini, standartlarini, yonetmelige uygunlugunu tespit etmekle sinirli kalmaktadir. yapilacak yapinin ne vaziyet plani, ne aplikasyonu ne de diger yonleriyle alakadar olduklari soylenemez. birbirleriyle rekabet etmek icin fiyat kirdiklarindan (bu da gizli bir sekilde, parayi vatandasa bankaya tam olarak yatirtip, sonra iade ederek) ucuz ve deneyimsiz teknik eleman calistirmak zorunda kalan bu firmalar, dolayisiyla yapi denetimleri icin gostermeleri gereken ozeni gosterememektedirler.

    elbette, isin erbabi, kompetani kurumlari bu elestirinin disinda tutuyorum. lakin, gercek budur, kendileri olmasi gerekenin tam aksina azinlikta kalmis bir toplulugu temsil etmektedirler.
16 entry daha
hesabın var mı? giriş yap