16 entry daha
  • cennet vatanımda kimsenin tam olarak ne olduğunu ve ne işe yaradığını bilmeden apartmanına taktırmaya çalıştığı sistem.

    kanun ile yeni yapılan belli binalara takılması zorunlu olduğundan, sırf adet yerini bulsun ve proje denetimden geçsin diye her dairedeki merkezi sistem borusuna kalorimetreli su sayacı, peteklere de termostatik vana takıp bırakıyor müteahhit. ısı pay ölçer sistemini taktırmak yönetime kalmış. kimse şikayetçi olmazsa cezası da yok zaten (şimdilik).

    bizim dairedeki termostatik vanaları test edeyim dedim. ortam sıcaklığı 25 santigrad derece (evet çok sıcak). vanaların üzerlerinde 1'den 5'e kadar numaralar var. internetten zar zor bulduğum kullanma klavuzuna göre vana 3'e getirildiğinde zımbırtı oda sıcaklığını 20 derecede sabitliyor. salonda iki adet petek var. her iki vana da 3 konumuna getirilip ve beklenmeye başlanmıştır. teorik olarak olması beklenen olay, ortam sıcaklığı ayarlanan sıcaklıktan fazla olmasından mütevellit bir süre sonra vananın peteği kapatması ve peteğin soğumasıdır. ancak aradan yarım saat, akabinde bir saat geçmesine rağmen ne peteklerde ne de ortamda her hangi bir ısı değişikliği meydana gelmemiştir. bunun üzerine vanalardan biri 5, diğeri 1 konumuna getirilmek suretiyle iki petek arasında sıcaklık farkı meydana gelip gelmeyeceği gözlemlenmiştir. değişen birşey olmamıştır. kesin emin olmak için diğer odalardaki vanalarla da benzer gözlemler yapılmış, netice hep aynı olmuştur. bu bilimsel çalışmadan benim naçizane çıkarımım bizim daireye takılan termostatik vanaların bir boka yaramadığıdır. dolayısıyla ısı pay ölçer sistemine geçilirse bir boka yaramayacak sisteme para ödeyecek oluşumuzdur.

    bu saptamamı ilk yönetim kurulu toplantısında dile getirdiğimde, "termostatik vana çalışmaz tabi, daha pay ölçer takılmadı ki" şeklindeki tepkilerle çürütüldüm. termostatik vananın her hangi bir elektronik sistemden bağımsız olarak çalışabilen mekanik bir dalga olduğunu anlatmaya benim sabrım, apartman sakinlerinin ise zeka seviyesi yetmedi. hatta birkaçının suratında "ulan son katı almışsın, pay ölçer takılınca en fazla aidatı sen ödeyeceksin diye takılmasını istemiyorsun, yemezlerrrrrr" şeklinde sinsi bir sırıtış belirdi. kendini zeki sanıyor ama kafa basmıyor ki, çalışmayan termostatik vanalarla pay ölçer sistemi aslında benim avantajıma, sistem düzgün çalışsa sıkıntı olacak...

    arkadaş bir şey de düzgün işlesin şu memlekette!

    edit: imla
69 entry daha
hesabın var mı? giriş yap