23 entry daha
  • içine girildiğinde çıkması epey zor olan problem.

    piyasada para vardır fakat aslında yoktur. zira para aktif şekilde kullanılmıyordur. mevduatta durur veya bilinen tabirle yastık altında saklanmaktadır vs vs. hal böyle olunca para değerlenir, piyasa fiyatları azalır.

    bu şekilde özetleyince hemen halledilebilir bir sorun gibi gözükse de çözümü o kadar kolay değildir. piyasada azalan fiyatlar üreticileri etkiler, yüksek fiyattan yapıln üretimin sonucunda düşük fiyattan kazanç elde edilince orantılı olarak işsizlik görülür ve işsiz kalan insanlar ellerindeki parayı doğal olarak tutmaktan yana olurlar. bu noktada üretim azalırken insanlar da ihtiyaçlarını kısıp ellerindeki parayı tutmaya çalışırlar yani mal/hizmet talebinden ziyade para talebi gösterirler. zaten problem paranın piyasada olmamasından kaynaklandığı için bu döngü devam eder. çözüm için en bilinen yol, paranın aktif olarak piyasada kalmasını sağlamak için faizlerin düşürülmesidir. fakat deflasyon zaten oturmuş ekonomilerde görülür ve oturmuş ekonomilerde de faiz zaten düşüktür.

    her ne kadar büyük bir problem olsa da; şahsi kanaatimce genel görüşün aksine enflasyondan daha büyük bir problem değildir. deflasyon gelişmiş ekonomilerde görülen bir problemdir ve doğru müdahalelerle orta vadede kontrol altına alınabilir. bu noktada yetkililerin koyabileceği kısıtlamalar belirleyici rol oynarken enflasyonda kitlelerin psikolojisi ön planda olduğundan etki alanı azalmaktadır. nitekim, birini para biriktirmemeye ikna edebilirsiniz ama yemek yememeye ikna etmek o kadar kolay olmaz.
45 entry daha
hesabın var mı? giriş yap