40 entry daha
  • bir parça hayal kırıklığı ile beraber izlediğim bir film oldu benim için jîn. aslında konu edinilen coğrafyaya uzak insanların, o coğrafyaya ait meramı anlatması fikrine karşı değilim; bilakis bunun çok elzem bir husus olduğu kanaatindeyim. türk kürt'ün hikayesini anlatsın, kürt olaya bir de türk'ün gözünden bakmaya çalışsın ki dertlerimizi ucu yine kendi kulağımıza uzanan bir megafona beyhude bağırıyor olmayalım. dolayısıyla malum konuya reha erdem'in sinematografik bakışını büyük bir merakla beklemekte idim. gittik ve gördük ki; erdem meseleye tarafsız pencereden bakmayı tercih etmiş. çok olağan bir şey bu, hiç kimse taraf olmak mecburiyetinde değil.
    meseleye bir mesele daha eklemiş başkarakterin kadınlığı üzerinden; işin abartısını tolere edersek ülkenin başka bir gerçeğine değinmesi (jîn (hayat)-jin (kadın) kelime oyunuyla da beraber) iyi de olmuş diyebiliriz.
    masalsı bir anlatımı var jîn'in, bu anlatımla ilgili hiçbir sıkıntım yok, doğayla ilgili detaylar, görsellik vs. pek şık durmuş filmde, kaldı ki bu tercihsel bir durum.
    ancak gerçeklik kısmında fena halde tökezlemiş. bahis olunan coğrafyaya pek benzemeyen bir mekan kullanılmış olmasını muhteşem doğa görselleri; iki taraftan da kaçmak mecburiyetinde olan ama başörtüsü için inat ve ısrarla içinde bulunduğu fonla kamufle edilemeyecek, belki de en olmaz rengi, kırmızıyı seçen jîn'i de "kırmızı başlıklı kız" göndermesi hatırına görmezden gelebilirim. ancak güneydoğu anadolu'nun kırsalında ege ağzıyla konuşan teyze, ondan daha kötüsü de film boyunca istanbul türkçe ve kürtçesiyle konuşan gerilla kızı nereden tutarsak tutalım elimizde kalıyor. erdem için kürtçeyle az buçuk haşır neşir olan bir oyuncu bulmak, o olmasa bile jîn'imiz deniz hasgüler için biraz araştırma/çalışma yapmak çok zor bir şey olmasa gerek. oyuncunun bu durumu o kadar kötü ki; tamamen doğaya aitmiş gibi duran bakışları, mimikleri ve inandırıcı simasıyla izleyici üzerinde bıraktığı büyük tesiri, ağzını açtığı an yerle bir ediyor. zaten az diyalogu olan film seyirciye hiç diyalog olmasaymış daha iyi olurmuş dedirtiyor.
    yoruma açık kısımları dışında, hayalimin kırığı daha çok yanlış ağız kullanımı sebebiyle olmakla beraber, bir izleyici olarak talebim az biraz daha özenden fazla bir şey değil.
85 entry daha
hesabın var mı? giriş yap