• planned obsolescence fikrini konu alan belgesel.
    belgesel adını kağıt üzerinde hiç var olmasa da çeşitli kanıtlarla ortaya çıkarılmış phoebus cartel'e dayandırmakta. kasıtlı eskitme, planlı eskitme olarak anılabilecek planned obsolescence, ilk olarak 1900'lü yılların başında ampul üreticilerinin 2500 saat ömre sahip ampul ömrünün, 1000 saate çekilmesi konusunda anlaşmaları ve tüketicinin yeni ampul alımına yönelmesiyle ortaya çıkmış.

    belgeselde elektronik çöplüğüne çevrilen gana'ya;
    ilk nesil ipod'un pil ömrünün kasıtlı olarak kısa ömürlü üretildiğinin ispatlanıp bunun neticesinde apple'ın açılan davayı kaybetmesine;
    marcos aldı bir kullanıcının epson marka yazıcısının bozulması neticesinde, satıcıların ve teknik servisin 40 euroluk yazıcının, tamirinin 120 euro civarında bir maliyetinin olacağını söylemesi üzerine başladığı araştırmalar, sonuçta işin temelinde fiziksel tasarım ve yazılımla yazıcının işlevsizleştirildiğini anlması, tekrar yazıcıyı çalışır hale getirmesi gibi bir çok konuya değiniliyor.
    kasıtlı tüketime sahip olmayan komünist düzenden, dupont'un kaçmayan çorabı kaçar hale getirmesinden, doğu alman üretimi uzun ömürlü ampüllerin dünya üzerinde yaygınlaşmamasından, çok uzun kullanım ömrüne sahip bir çok ürün patenti olmasına karşın üretimde tercih edilmediklerine de dem vurulmakta.
    belgeselin bir yerinde dünya'nın üretim için örnek kabul edilebileceği ama şuan ki geri dönüştürülebilir üretim politikasının yeterli olmadığına da değinilmiş.
    belgeselin yazarı ve yönetmesi ise cosima dannoritzer.

    https://www.facebook.com/thelightbulbconspiracy
    http://www.imdb.com/title/tt1825163/
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap