186 entry daha
  • son zamanlarda üzerine epey düşündüğüm tıbbi girişim. tabi manyak gibi durduk yere sünnett sünnett diye düşünüyor değilim, 18 aylık bir oğlum var, bu yüzden üzerine kafa patlatıyorum.
    oğlum olacağını öğrendiğimde ilk aklıma gelenlerden biri sünnet hadisesi oldu. çocuk cerrahı arkadaşlarımdan yenidoğan sünnetini ve ileriki yaşlarda yapılan sünneti kıyaslamalarını rica ettim. kime sorduysam yenidoğan sünneti yaptırma dedi, şaşırdım çünkü son yıllarda yükselen bir trend olduğunu biliyordum. önermemelerinin nedenini şu şekilde açıkladılar, sonuçta bu bir operasyon ve eğer yolunda gitmeyen bir şey olursa penis çok küçük olduğundan kalıcı hasar gelişmesi daha olası ve düzeltilmesi daha zor oluyormuş. böylece yenidoğan sünnetini daha oğlum doğmadan eledim.
    oğlum doğdu, aylar geçti. 1 yaşına doğru yine aklımda belirdi sünnet meselesi. dini bir vecibe olduğunu biliyordum ama gerçekten ne ölçüde gerekli bir şeydi? hem dini hem tıbbi olarak tekrar araştırmaya başladım.
    dini kısmıyla ilgili bilgim halen kısıtlı ama adı üstünde 'sünnet' olan bir durum olduğunu anladım ben okuduklarımdan. farz değil yani.
    tıbbi açıdan çok iyi, çok şahane gibi bilgilerin çok da geçerli olmadığını öğrendim. evet belli enfeksiyonların ihtimalini azaltıyor ama zaten tekrarlayan bir enfeksiyon durumu yok, yani endikasyonu yok tıbbi olarak. ilerleyen yaşlarda gelişebilecek durumlarla ilgili de erişkin olarak kendi düşünüp kendi karar verebilir.
    sonra hadi farz olsun dedim, bakalım oğlum müslüman mı olacak? belki ileride ateist olacak çocuk..olabilir..ya da müslüman olacak ama sünnet edilmek istemeyecek belki, nereden bilebilirim. onun bedeni üstünde onun rızası olmadan - üstelik keyfi ve geri dönüşsüz - bir tıbbi müdahale yapmaya hakkım var mıydı?
    bunları düşündüm işte..ve oğlumu sünnet ettirmemeye karar verdim. umarım doğru bir karar vermişimdir.
    açıkcası tek endişem ileride 'farklı' olmanın onu rahatsız etme olasılığı ama farklı olmanın kötü bir şey olmadığını anlamış olur belki bu şekilde, kimbilir.

    not: bir günahı varsa da boynuma..büyüyünce isterse kendi yaptırır sünnetini..
275 entry daha
hesabın var mı? giriş yap