8 entry daha
  • haberleşme'nin yanı sıra farklı çeşitleri tıpda damarların içinin ve organların görüntülenmesi gibi görüntüleme sistemlerinde de oldukça popüler olarak kullanılan süper olay. fiber optiğin geniş band aralığı, düşük kayıp,elektromagnetik bağışıklık, güvenilirlik ,hafiflik ,küçük boyut gibi önemli avantajlarının bulunması uzak mesafe iletişimi için çok büyük önem taşır.
    fiberin çalışma prensibi temel optik kurallarına dayanır. bir ışın demeti az yoğun bir ortamdan daha yoğun bir ortama geçerken geliş açısına bağlı olarak yansıması yani tam yansıma yada kırılarak ortam dışına çıkması mantığına dayanır.
    basit anlamda iki kısımdan oluşur. nüve ve kılıf.
    nüve,işığın içerisinde ilerlediği ve kablonun merkezindeki kısımdır. çok saf camdan yapılmıştır ve esnektir. yani belirli sınırlar dahilinde eğilebilir .
    kılıf, argoda kullanılan prezarvatif değil tabi.nüveyi saran ve fibere enjekte edilen ışının nüveden çıkmasını engelleyen kısımdır aynı nüve gibi camdan yapılmıştır ancak indis farkı olarak yaklaşık %1 oranında daha azdır
    gelelim fiberoptik çeşitlerine. efendime söyleyeyim bunlar yapısına göre 3 e ayrılırlar

    cam fiberler: nüvesi ve kılıfı camdan imal edilir. veri iletimi açısından en iyi performansı gösterir. yapımında kullanılan cam ultra saf silikon dioksit veya kuartz kristalidir. yukarıda bahsettiğim indisi ayarlamak için; imalat aşamasında indisi azaltmak için, flor veya bor, indisi artırmak için, germanyum veya fosfor ile katkılanır.

    plastik kapli silisyum fiber: cam nüveye plastik kılıfa sahiptirler. fiyat olarak cam fiberlere göre daha ucuz ama performans açısından daha verimsizdir.

    plastik fiberler: en ucuz fiber tipidir. nüvesi de kılıfı da plastiktir. performansı en zayıf fiyatı en uygun fiberdir genelde kaplamaları yoktur. kısa mesafe iletişimi için uygundur.
18 entry daha
hesabın var mı? giriş yap