2 entry daha
  • ganzfeld deneyi veya ganzfeld etkisi. bunun bir uygulama alanı da halüsinasyon görmek için kullanılması. ben manyak mıyım niye halüsinasyon görmek isteyeyeyim ki diyenler olabilir. bilemem. belki de manyaksın. belki de lsd bağımlısısın halüsinasyonu bedavaya getirmek işine gelecek ben nereden bilebilirim, çeşit çeşit insan var.

    deney için ihtiyacımız olan şeyler: 1) pinpon topu 2) kulaklık ve youtube 3) kırmızı ışık 4) patik (patik aslında gerekli değil ama ben de deneye katkıda bulunmak istedim)

    step 1: youtube'u açıyoruz ve "white noise" ile ilgili bir video buluyoruz. kulaklığımızı takıyoruz, sadece white noise dinliyoruz. white noise, white noise...yok lan o şarkı wild boys'tu.

    step 2: pinpon topunu ortadan ikiye kesiyoruz ve her birini bir gözümüze denk gelecek şekilde bantlıyoruz. (burada banta da ihtiyacımız olduğu ortaya çıkıyor)

    step 3: kırmızı ışık kaynağının önüne geçip ışığı açıyoruz, beyaz pinpon toplarının ardından gözümüze kırmızı ışık gelecek.

    step 4: mal gibi oturuyoruz, iki dakika da olabilir bu süre yarım saat de olabilir.

    step 5: beynimiz çeşitli halüsinasyonlar üretiyor, artık allah ne verdiyse, polka yapan bir maymun mu görürüz, uçan bir zürafa mı veya dinazorla çiftleşen bir hobbitt mi orası sizin hayal gücünüze kalmış.

    bunu denemedim ben ama teorisi şöyle: ganzfeld etkisi nedeniyle, beynimize giden sinyallerin çoğu bloklanıyor. beynimiz sürekli aynı sinyal gelince bir müddet sonra white noise ve pinpon dışından gelen ışığı görmezden geliyor. bu sinyalleri ortadan kaldırınca da kendi sinyal üretmek durumunda kalıyor. algısal yoksunluk veya perceptual deprivation denilen hadise.

    bunun bir benzerini ira - irlanda kurtuluş ordusu militanlarına işkence yaparken kullandıklarını duymuştum. adamların her tarafını straforla kaplayıp her türlü ses, görüntü, ışık vs. tüm duyulardan arındırıyorlarmış, sonra adam herhangi 5 duyusundan birinden uyaran alamadığı zaman bu kez beyni kendisi halüsinasyon üretmeye başlıyormuş. sensory deprivation veya duyusal yoksunluk yaratan ortamlar hazırlamakla, bu ganzfeld deneyinde aynı duyuları sürekli vermenin etkileri aynı oluyor.

    near-death experiences denilen ölüme çok yaklaşma hallerinde de insan benzer şekilde halüsinasyon görüyor. veya çok fazla uykusuz kaldığınızda da halüsinasyon görebiliyorsunuz. çok uykusuz kaldığım zamanlarda ben halüsinasyon gördüğümü anımsıyorum.

    ilk fırsat bulduğumda kendime uygulamayı düşünüyorum. youtube'da araştırdım şöyle bir iki video buldum.

    ganzfeld procedure

    ganzfeld experiment
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap